Vårens primörer – till och med orden smakar gott!

Vårens första skörd av grönsaker och rotfrukter står faktiskt i en klass för sig. Så sköra och späda, men samtidigt så spänstiga och starka. Nu vill vi frossa i färg och smak av vår & vitaminer.

Några bra saker att tänka på när vi nu växlar över till vårsäsong i grönsaksdisken:

Borsta eller skala
De flesta primörer är späda och har inte hunnit skaffa sig tjocka skal så det räcker oftast med att borsta eller tvätta dem. Så ni slipper skala plus att ni minskar svinn och behåller både mer näring och smak i grönsakerna.

IMG_5843
Sallad med vårprimörer

Lättkoka

Om grönsakerna skall kokas (många späda fina grönsaker kan lika gärna ätas råa) så tänk på detta:

  • Koka alltid upp vattnet innan du lägger i grönsakerna.
  • Var måttlig med att salta vattnet. Saltet tenderar att dra ur näringsämnen mer än nödvändigt.
  • Om ni inte saltat kokvattnet så spara det gärna och vattna blommorna med – bättre näring finns inte.
  • Koka/blancera eller nästan bara doppa dem i sjudande vatten. Hur länge de skall tillagas är såklart en smaksak men så mycket av smak, färg och stadga försvinner när de tillagas för länge.
  • Koka grönsakerna så sent som möjligt så att de precis är klara när resten av maten skall serveras.
IMG_2707
Sparris med knaprig skinka

Huvudrätt
Låt grönsakerna ta plats, de fyller den galant. Låt dem utgöra den stora tårtbiten av tallriksmodellen (utgår från att ni alla lever efter tallriksmodellen!?) Lättkokade vårprimörer med olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar – det kommer man långt med.
Sen kan man servera lite tillbehör i form av en bit fisk, bönor, ost, kyckling, bröd eller vad man nu är sugen på.

mrotbiff
Morotsbiffar

Blast

Så fin och agerar som någon form av kvitto på att de är färska på riktigt. Precis uppdragna ur jorden…typ.
Den mesta blasten går även fint att äta och skall verkligen tas om hand (här hittar ni mer tips och recept)

Däremot skall ni skära av den från grönsakerna eftersom den fortsätter att suga energi från sina rötter. Har blasten suttit kvar på t. ex en knippe rädisor som mjuknat eller skrumpnat lite. Testa att väcka dem till liv genom att lägga dem i ett riktigt kallt vattenbad.

Välkommen in i butiken!

/Kristin

pin_white_large (1)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s