Nouruz & Newroz

Idag är det persiskt nyår, Nouruz och även kurdernas nyår Newroz. Då välkomnar man tillsammans våren och solens återkomst.

Ett nyårsfirande som pågår i upp till 18 dagar och verkar fantastiskt roligt och fyllt med eldfest och så mycket god och vacker mat.

IMG_4269
Bulgur med pumpa och lammspett

Det är väldigt fascinerande med kulturella smakskillnader som man inte kan sätta fingret på.

Alltid när man försöker återskapa semestermat hemma i köket så blir det aldrig detsamma. Man skyller på att det inte är samma råvaror, att man inte kan återskapa stämning och miljö.

Det är såklart sant, men det ligger allt ganska mycket i själva tillagandet oxå. Vi kan följa recept, men man har inte riktigt den rätta känslan – the magic touch. Fingertoppskänslan som vuxit fram i generationer och går i arv från katrull till kastrull. Det där som bara den kloka gamla generationen kan föra vidare.

Och så skall det vara – mat är så mycket mer än bara livsmedel och recept. It´s freakin magic!

IMG_6603
Tabouleh med grillad halloumi & granatäpplen

Med undantag för de här recepten. Här är det alltid receptmagi – såklart 😊

Vi har en kategori i butiken som heter Världens mat – saknar ni något i den kategorin så berätta det för oss. Vi kan inte riktigt ta in allt från hela världen men vill såklart ta in det ni vill ha!

IMG_6325-2
Kizartma, friterad aubergine, paprika och tomatsås

 

Välkomna in i butiken och gott nytt år på er!   

/Kristin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s