Vägen till den perfekta pizzan

Vad är den perfekta pizzan? Det finns såklart många svar på den frågan. Liksom med allt annat så beror det på stunden, sällskapet, säsong, råvaror, humör….

Så diplomatiskt kan vi säga att det finns många vägar till den perfekta pizzan. Man kan långbaka, röka och krångla till det som bare den. Eller så kan man fuska sig fram till ett snabbt resultat som kanske var precis vad man behövde där och då.

Några bra riktlinjer dock som man skall hålla sig till, även om man är snabbakare eller långbakare.

img_5138
La pasta della pizza (pizzadeg)

Deg – det finns massa bra recept på pizzadeg, t. ex detta. Det finns även många riktigt bra genvägar. Viktigt att tänka på när man bakar ut sin deg eller färdigköpta botten är att den behöver ordentligt med värme. Framförallt om ni har fyllt den med mycket godsaker.

Ett bra sätt att efterlikna pizzaugnen är att antingen köpa bakstenar (vilket är en bra investering) eller värma en plåt i ugnen som får agera pizzasten.

Baka ut degen och pizzan direkt på ett bakplåtspapper och placera sedan direkt på den varma plåten. Enklast är att inte behöva lyfta ut plåten utan skjutsa in pizzan i ugnen med hjälp av en brödspatel eller en flexibel skärbräda. Skjut under den och låt pizzan glida av på plåten.

Sås – här kan man smaksätta åt många håll. Koka en Mustig tomatsås på färska tomater, eller välj en Pizza bianco med creme fraiche som bas istället. Lagar man vegetarisk pizza kan det vara gott att få lite extra fyllning i sin sås, som den här med Röda linser. 

img_5171
Pizzasås med linser & tomat
img_5216
Mustig tomatsås

Ost – välj riven mild eller lagrad, färskost, mozzarella, vegan eller vad ni vill. Vad ni dock inte skall göra är att lägga ett tjockt lager med ost över all er topping. Då smakar det bara ost. Så ett lagom lager med ost direkt på såsen.

Topping – våga variera er här. Det är så lätt att fastna i gamla vanor. Ett trevligt sätt att servera pizza är att baka ut dem och sedan ställa fram lite olika skålar med topping där gästerna själva får välja och vraka.

img_5229
Pizza med linser, ruccola & färskost

Final touch – alla pizzor mår fint av att få en sista klapp – några sista drag med pepparkvarnen, lite flingsalt och bli ringlade med god olivolja.

Mer pizzainspiration hittar ni här.

Buon appetito!

/Kristin

img_5237

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s