ūüźĄ N√§r, var och hur anv√§nder man alla mejeriprodukter?

Det finns en hel uppsj√∂ av olika mejeriprodukter.¬†Gr√§dde, cr√©me fraiche, yoghurt, kesella, keso, kvarg…och alla finns de i en m√§ngd olika fetthalter, smaks√§ttningar och nu √§ven i diverse olika kombinationer med varandra.

Kvarggrädde, gräddmjölk och yoghurtkvarg? Vad ska man välja? Till vad skall man använda det och hur? 

Först skall vi reda ut några saker:

ūüźĄ B√§st f√∂re datum?¬†

Mejeriprodukter skall förvaras kallt, så låt dem inte stå framme på matbordet i onödan. Har den förvarats väl, luktar och smakar gott så kan den ätas ganska långt efter att den passerat bäst före datum. Lita på era lukt- och smaksinnen.

ūüźĄ Vad betyder Homogenisering?¬†

I mjölk finns det fettkulor som efter ett tag flyter upp till ytan och lägger sig som ett gräddskikt. Genom homogenisering finfördelar man fettkulorna i mjölken, det ger mjölken en jämnare konsistens.

ūüźĄ¬† Past√∂risering

All mjölk och grädde som säljs i Sverige skall enligt lag vara pastöriserad. Det innebär att den värmebehandlas för att ta död på skadliga bakterier (t. ex. campylobacter, ehec och listeria). Förenklat kan man säga ju högre temperatur desto längre hållbarhet. Det påverkar även smaken.

Den kan:

  • L√•gpast√∂riseras (t. ex. ”vanlig mj√∂lk”)
  • H√∂gpast√∂riseras (t. ex laktosfri mj√∂lk)
  • UHT – Ultra H√∂g Temperatur (mj√∂lk med extra l√•ng h√•llbarhet som i o√∂ppnad f√∂rpackning kan f√∂rvaras i rumstemperatur. Finns¬†i speciella f√∂rpackningar)

ūüźĄ F√§rsk laktosfri mj√∂lk?¬†

Det finns numer även Färsk laktosfri mjölk på marknaden. Det får oss såklart att undra om det inte var färsk innan?

Skillnaden √§r att laktosfri mj√∂lk oftast h√∂gpast√∂riseras vilket ger den en aningen s√∂tare smak. Nu har man tagit fram en l√•gpast√∂riserad, vilket blir en f√§rsk mj√∂lk som i smaken p√•minner mer om ”vanlig” mj√∂lk.

ūüźĄ Fetthalt %

De flesta produkter finns i en massa olika %-halter. Det kan vara bra att ta hänsyn till för att veta om den är kokbar, hur dryg den är eller om man vill räkna kalorier.

Vad gäller det sistnämnda så är det den totala kalorimängden man bör titta på och inte stirra sig blind på bara fetthalten. Sänker man fetthalten så stoppar man vanligtvis ner annat i sin produkt.

Min personliga åsikt är att det är bäst (smidigast, billigast och minst tillsatser) att köpa den fetare produkten och själv späda till önskad konsistens.

ūüĆĪ Vegetabiliska mejerier

Sen finns det en stor ”mejeriavdelning” fr√•n v√§xtrriket som v√§xer s√• det knakar – ¬†h√§r finns mycket gott att hitta och den avdelningen skall vi snart reda ut den ocks√•.

ūüźĄ Mj√∂lkprotein & laktos – vad √§r vad?¬†Det har vi skrivit om h√§r.

img_4875

Vispgrädde 40 %

Vispgrädde är vispbar, färsk, osyrad grädde. Funkar fint i all matlagning och även en liten mängd rundar av smaken bra. Jag använder det mycket för att mjuka upp smaker till barnen. 

Vispgrädde blir som mest fluffig om den vispas kall och börjar vispas på låg hastighet för att sedan öka. Då får man in som mest luft i grädden.

Matlagningsgrädde 15 %

Matlagningsgrädde är färsk osyrad grädde, fast med lägre fetthalt. Den passar liksom vispgrädden fint i den mesta matlagning, fast är inte lika dryg och kan inte vispas.

Matlagningsgrädde har även längre hållbarhet. Generellt kan man säga att ju fetare produkt desto kortare hållbarhet. Fast det skall tilläggas att det då har tillsatts ämnen för att länga hållbarhet samt väga upp för den minskade fetthalten.

Créme fraiche  34 %

Créme fraiche framställs genom syrning av grädde. Syrningen ger en frisk, lätt syrlig smak samt en tjock, krämig konsistens.

Till skillnad mot gräddprodukter så ger Créme fraiche en syrligare känsla och passar lika bra i varma som kalla rätter. Den funkar fint att både koka och att vispa till fastare och krämigare konsistens. Däremot kan den skära sig om man långkokar för länge, då är det bättre att tillföra den i slutet av kokningen.

valio
Vegetarisk chili med en klick Créme fraiche

Gräddfil 12 %

Gräddfilen görs av grädde som har syrats med en speciell syrakultur. Den är friskare lite mer syrlig i smaken än Créme fraiche. Den har funnits länge på vår svenska marknad och vi äter den gärna till våra sill-högtider. Den passar bäst kall i sås, röra, dressing, krämig sallad och bakverk.

Syrad grädde 30%

En grädde som syrats med mjölksyrabakterier för att få en något syrligare smak. Det gör den även något tjockare än vanlig grädde. Den går bra att vispa och blir inte lika fluffig som vanlig grädde utan lite fylligare. Produkten bör skakas i förpackningen före användning.

Kan tänkas som en flytande Créme fraiche med en frisk, syrlig smak som ändå känns gräddig.

img_0733-1024x682
Syrlig fisksoppa med dill & äpple

Matlagningsyoghurt 8 %

Matlagningsyoghurt är speciellt framtagen för matlagning. Den görs av mjölk, grädde och mjölkprotein som syras med yoghurtkultur. Smaken är frisk, syrlig och gräddig. Konsistensen är tjock och krämig. Dess friska och syrliga smak är mycket god som en ingrediens i eller som tillbehör till exotisk och kryddstark mat.

Matlagningsyoghurt går även trots sin låga fetthalt att använda i varma rätter men då måste man använda en redning annars skär den sig gärna.

Grekisk & turkisk yoghurt 10%

√Ąr det n√•gon skillnad? Turkisk yoghurt 10% √§r mild med en behaglig syra. En bra yoghurt som passar lika bra till f√§rska b√§r, som till kalla kr√§miga s√•ser.

Grekisk yoghurt 10% är frisk, något syrligare än den turkiska. Den innehåller mer protein vilket ger en fastare konsistens.

Så det är skillnad Рmen jag använder dem alla på ungefär samma sätt. T. ex. i bak, till mellis och dessert eller friska såser och röror.

Syrligheten passar extra fint tillsammans med smaker från Indien och Grekland, som t. ex. tandoori och tzatziki.  

19807
Tsatstiki

Kesella 10 %

Kesella är en kvarg. Kvarg är en typ av färskost. Den görs av skummjölk som ystas med mjölksyrakultur och löpe till en slät ostmassa som smaksätts med grädde.

Kesella lämpar sig bra som ingrediens i bakverk, desserter, kalla såser och röror. Kesella går inte att koka.

Keso Naturell 4 %

Keso är en färskost vi hämtat från amerikanska cottage cheese. Den görs av skummjölk som ystas med mjölksyrakultur och löpe samt smaksätts med lite grädde och salt.

Keso har grynig konsistens och gör sig bäst kall i både mat, mellanmål, dessert och bak. Den skär sig vid hög upphettning men kan värmas och t. ex. användas i paj, gratänger, pannkaka, omelett och bakning. 

img_6420-kopia
Kesofrittata 

Kvarg

Kvarg har blivit väldigt populärt den senaste tiden, så här får vi djupdyka lite.

Kvarg eller kvark som det även kan stavas, är som en färskost av surmjölk koagulerad med mjölksyrabakterier. Kvarg liknar keso, men har slät och krämig konsistens och syrligare smak.

Kvarg framställs av mjölk som mjölksyras, vilket får till följd att de fasta beståndsdelarna kan skiljas ut från de flytande. Den flytande delen, vasslen, får rinna av genom en silduk och vid industriell tillverkning centrifugeras massan. Därefter passeras massan genom silar. Den önskade fetthalten uppnås genom tillsatts av grädde.

Kvarg & protein

Kvarg marknadsförs mycket med sitt höga proteininnehåll. Det är självklart bra med protein, kroppens byggstenar, men hur mycket behöver vi? Det beror självklart på hur vi lever, men ungefär 50-70 gram/dag.

Skall man tolka all reklam just nu så skulle man kunna tro att vi ha lidit av svår proteinbrist i Sverige den senaste tiden. Så är det naturligtvis inte.

Kvarg finns även som:

Kvarggrädde 10%

En blandning av matgrädde och kvarg (20% kvarg) vilket ger en syrligare och fylligare grädde. Lanseras som ett alternativ och kombination av matgrädde och créme fraiche.

img_3394-kopia
Syrlig dessert med kvarg & sharon

Drickkvarg, yoghurtkvarg, fruktkvarg, f√§rskost med kvarg, melliskvarg, kvargdessert….. tja, leverant√∂rerna har helt enkelt tagit fasta p√• att vi gillar kvarg. √Ąter ni f√∂r att det √§r gott s√• √§r det bara att √§ta p√•. √Ąter ni √§ven av andra anledningar s√• √§r det bra att granska inneh√•llsf√∂rteckningen lite.

√Ąter ni t. ex f√∂r att minska p√• kalorier s√• v√§lj de naturella och undvik s√∂tade och flytande varianterna

Gräddmjölk 

Precis som det låter så är det en blandning mellan grädde och mjölk. I skrivande stund har vi bara Arlas produkt i butiken och den ligger på 6% fetthalt. Det kommer säkerligen dyka upp flera %-halter även på den.

Produkten påminner ganska mycket om Kaffegrädde samt den engelska Half and half, som består av hälften grädde och hälften mjölk.

I receptsammanhang har man länge använt sig av termen gräddmjölk där man lämnat det fritt fram för tolkning av hur stor del som skall utgöras av grädde respektive mjölk. En bra produkt när man vill ha just både grädde och mjölk.

img_1658
Tomatsoppa med korv, persilja & gräddmjölk

Sammanfattningsvis så är det bara att dyka rakt ner i havet av mejeriprodukter, testa er fram och hitta just era favoriter. Stirra er inte heller blinda på vad det står i recepten utan prova er fram. För det här är en smaksak och det är ni som skall bli nöjda.

Välkommen in till vår mejeriavdelning.

/Kristin

badge_large (1)

Källor: Livsmedelsverket,Arla,Skånemejerier,Valio och Lindahls

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  √Ąndra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  √Ąndra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  √Ąndra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  √Ąndra )

Ansluter till %s