🐄 NĂ€r, var och hur anvĂ€nder man alla mejeriprodukter?

Det finns en hel uppsjö av olika mejeriprodukter. GrĂ€dde, crĂ©me fraiche, yoghurt, kesella, keso, kvarg…och alla finns de i en mĂ€ngd olika fetthalter, smaksĂ€ttningar och nu Ă€ven i diverse olika kombinationer med varandra.

KvarggrÀdde, grÀddmjölk och yoghurtkvarg? Vad ska man vÀlja? Till vad skall man anvÀnda det och hur? 

Först skall vi reda ut nÄgra saker:

🐄 BĂ€st före datum? 

Mejeriprodukter skall förvaras kallt, sÄ lÄt dem inte stÄ framme pÄ matbordet i onödan. Har den förvarats vÀl, luktar och smakar gott sÄ kan den Àtas ganska lÄngt efter att den passerat bÀst före datum. Lita pÄ era lukt- och smaksinnen.

🐄 Vad betyder Homogenisering? 

I mjölk finns det fettkulor som efter ett tag flyter upp till ytan och lÀgger sig som ett grÀddskikt. Genom homogenisering finfördelar man fettkulorna i mjölken, det ger mjölken en jÀmnare konsistens.

🐄  Pastörisering

All mjölk och grÀdde som sÀljs i Sverige skall enligt lag vara pastöriserad. Det innebÀr att den vÀrmebehandlas för att ta död pÄ skadliga bakterier (t. ex. campylobacter, ehec och listeria). Förenklat kan man sÀga ju högre temperatur desto lÀngre hÄllbarhet. Det pÄverkar Àven smaken.

Den kan:

  • LĂ„gpastöriseras (t. ex. ”vanlig mjölk”)
  • Högpastöriseras (t. ex laktosfri mjölk)
  • UHT – Ultra Hög Temperatur (mjölk med extra lĂ„ng hĂ„llbarhet som i oöppnad förpackning kan förvaras i rumstemperatur. Finns i speciella förpackningar)

🐄 FĂ€rsk laktosfri mjölk? 

Det finns numer Àven FÀrsk laktosfri mjölk pÄ marknaden. Det fÄr oss sÄklart att undra om det inte var fÀrsk innan?

Skillnaden Ă€r att laktosfri mjölk oftast högpastöriseras vilket ger den en aningen sötare smak. Nu har man tagit fram en lĂ„gpastöriserad, vilket blir en fĂ€rsk mjölk som i smaken pĂ„minner mer om ”vanlig” mjölk.

🐄 Fetthalt %

De flesta produkter finns i en massa olika %-halter. Det kan vara bra att ta hÀnsyn till för att veta om den Àr kokbar, hur dryg den Àr eller om man vill rÀkna kalorier.

Vad gÀller det sistnÀmnda sÄ Àr det den totala kalorimÀngden man bör titta pÄ och inte stirra sig blind pÄ bara fetthalten. SÀnker man fetthalten sÄ stoppar man vanligtvis ner annat i sin produkt.

Min personliga Äsikt Àr att det Àr bÀst (smidigast, billigast och minst tillsatser) att köpa den fetare produkten och sjÀlv spÀda till önskad konsistens.

đŸŒ± Vegetabiliska mejerier

Sen finns det en stor ”mejeriavdelning” frĂ„n vĂ€xtrriket som vĂ€xer sĂ„ det knakar –  hĂ€r finns mycket gott att hitta och den avdelningen skall vi snart reda ut den ocksĂ„.

🐄 Mjölkprotein & laktos – vad Ă€r vad? Det har vi skrivit om hĂ€r.

img_4875

VispgrÀdde 40 %

VispgrÀdde Àr vispbar, fÀrsk, osyrad grÀdde. Funkar fint i all matlagning och Àven en liten mÀngd rundar av smaken bra. Jag anvÀnder det mycket för att mjuka upp smaker till barnen. 

VispgrÀdde blir som mest fluffig om den vispas kall och börjar vispas pÄ lÄg hastighet för att sedan öka. DÄ fÄr man in som mest luft i grÀdden.

MatlagningsgrÀdde 15 %

MatlagningsgrÀdde Àr fÀrsk osyrad grÀdde, fast med lÀgre fetthalt. Den passar liksom vispgrÀdden fint i den mesta matlagning, fast Àr inte lika dryg och kan inte vispas.

MatlagningsgrÀdde har Àven lÀngre hÄllbarhet. Generellt kan man sÀga att ju fetare produkt desto kortare hÄllbarhet. Fast det skall tillÀggas att det dÄ har tillsatts Àmnen för att lÀnga hÄllbarhet samt vÀga upp för den minskade fetthalten.

Créme fraiche  34 %

Créme fraiche framstÀlls genom syrning av grÀdde. Syrningen ger en frisk, lÀtt syrlig smak samt en tjock, krÀmig konsistens.

Till skillnad mot grÀddprodukter sÄ ger Créme fraiche en syrligare kÀnsla och passar lika bra i varma som kalla rÀtter. Den funkar fint att bÄde koka och att vispa till fastare och krÀmigare konsistens. DÀremot kan den skÀra sig om man lÄngkokar för lÀnge, dÄ Àr det bÀttre att tillföra den i slutet av kokningen.

valio
Vegetarisk chili med en klick Créme fraiche

GrÀddfil 12 %

GrÀddfilen görs av grÀdde som har syrats med en speciell syrakultur. Den Àr friskare lite mer syrlig i smaken Àn Créme fraiche. Den har funnits lÀnge pÄ vÄr svenska marknad och vi Àter den gÀrna till vÄra sill-högtider. Den passar bÀst kall i sÄs, röra, dressing, krÀmig sallad och bakverk.

Syrad grÀdde 30%

En grÀdde som syrats med mjölksyrabakterier för att fÄ en nÄgot syrligare smak. Det gör den Àven nÄgot tjockare Àn vanlig grÀdde. Den gÄr bra att vispa och blir inte lika fluffig som vanlig grÀdde utan lite fylligare. Produkten bör skakas i förpackningen före anvÀndning.

Kan tÀnkas som en flytande Créme fraiche med en frisk, syrlig smak som ÀndÄ kÀnns grÀddig.

img_0733-1024x682
Syrlig fisksoppa med dill & Àpple

Matlagningsyoghurt 8 %

Matlagningsyoghurt Àr speciellt framtagen för matlagning. Den görs av mjölk, grÀdde och mjölkprotein som syras med yoghurtkultur. Smaken Àr frisk, syrlig och grÀddig. Konsistensen Àr tjock och krÀmig. Dess friska och syrliga smak Àr mycket god som en ingrediens i eller som tillbehör till exotisk och kryddstark mat.

Matlagningsyoghurt gÄr Àven trots sin lÄga fetthalt att anvÀnda i varma rÀtter men dÄ mÄste man anvÀnda en redning annars skÀr den sig gÀrna.

Grekisk & turkisk yoghurt 10%

Är det nĂ„gon skillnad? Turkisk yoghurt 10% Ă€r mild med en behaglig syra. En bra yoghurt som passar lika bra till fĂ€rska bĂ€r, som till kalla krĂ€miga sĂ„ser.

Grekisk yoghurt 10% Àr frisk, nÄgot syrligare Àn den turkiska. Den innehÄller mer protein vilket ger en fastare konsistens.

SĂ„ det Ă€r skillnad – men jag anvĂ€nder dem alla pĂ„ ungefĂ€r samma sĂ€tt. T. ex. i bak, till mellis och dessert eller friska sĂ„ser och röror.

Syrligheten passar extra fint tillsammans med smaker frÄn Indien och Grekland, som t. ex. tandoori och tzatziki.  

19807
Tsatstiki

Kesella 10 %

Kesella Àr en kvarg. Kvarg Àr en typ av fÀrskost. Den görs av skummjölk som ystas med mjölksyrakultur och löpe till en slÀt ostmassa som smaksÀtts med grÀdde.

Kesella lÀmpar sig bra som ingrediens i bakverk, desserter, kalla sÄser och röror. Kesella gÄr inte att koka.

Keso Naturell 4 %

Keso Àr en fÀrskost vi hÀmtat frÄn amerikanska cottage cheese. Den görs av skummjölk som ystas med mjölksyrakultur och löpe samt smaksÀtts med lite grÀdde och salt.

Keso har grynig konsistens och gör sig bÀst kall i bÄde mat, mellanmÄl, dessert och bak. Den skÀr sig vid hög upphettning men kan vÀrmas och t. ex. anvÀndas i paj, gratÀnger, pannkaka, omelett och bakning. 

img_6420-kopia
Kesofrittata 

Kvarg

Kvarg har blivit vÀldigt populÀrt den senaste tiden, sÄ hÀr fÄr vi djupdyka lite.

Kvarg eller kvark som det Àven kan stavas, Àr som en fÀrskost av surmjölk koagulerad med mjölksyrabakterier. Kvarg liknar keso, men har slÀt och krÀmig konsistens och syrligare smak.

Kvarg framstÀlls av mjölk som mjölksyras, vilket fÄr till följd att de fasta bestÄndsdelarna kan skiljas ut frÄn de flytande. Den flytande delen, vasslen, fÄr rinna av genom en silduk och vid industriell tillverkning centrifugeras massan. DÀrefter passeras massan genom silar. Den önskade fetthalten uppnÄs genom tillsatts av grÀdde.

Kvarg & protein

Kvarg marknadsförs mycket med sitt höga proteininnehÄll. Det Àr sjÀlvklart bra med protein, kroppens byggstenar, men hur mycket behöver vi? Det beror sjÀlvklart pÄ hur vi lever, men ungefÀr 50-70 gram/dag.

Skall man tolka all reklam just nu sÄ skulle man kunna tro att vi ha lidit av svÄr proteinbrist i Sverige den senaste tiden. SÄ Àr det naturligtvis inte.

Kvarg finns Àven som:

KvarggrÀdde 10%

En blandning av matgrÀdde och kvarg (20% kvarg) vilket ger en syrligare och fylligare grÀdde. Lanseras som ett alternativ och kombination av matgrÀdde och créme fraiche.

img_3394-kopia
Syrlig dessert med kvarg & sharon

Drickkvarg, yoghurtkvarg, fruktkvarg, fĂ€rskost med kvarg, melliskvarg, kvargdessert….. tja, leverantörerna har helt enkelt tagit fasta pĂ„ att vi gillar kvarg. Äter ni för att det Ă€r gott sĂ„ Ă€r det bara att Ă€ta pĂ„. Äter ni Ă€ven av andra anledningar sĂ„ Ă€r det bra att granska innehĂ„llsförteckningen lite.

Äter ni t. ex för att minska pĂ„ kalorier sĂ„ vĂ€lj de naturella och undvik sötade och flytande varianterna

GrÀddmjölk 

Precis som det lÄter sÄ Àr det en blandning mellan grÀdde och mjölk. I skrivande stund har vi bara Arlas produkt i butiken och den ligger pÄ 6% fetthalt. Det kommer sÀkerligen dyka upp flera %-halter Àven pÄ den.

Produkten pÄminner ganska mycket om KaffegrÀdde samt den engelska Half and half, som bestÄr av hÀlften grÀdde och hÀlften mjölk.

I receptsammanhang har man lÀnge anvÀnt sig av termen grÀddmjölk dÀr man lÀmnat det fritt fram för tolkning av hur stor del som skall utgöras av grÀdde respektive mjölk. En bra produkt nÀr man vill ha just bÄde grÀdde och mjölk.

img_1658
Tomatsoppa med korv, persilja & grÀddmjölk

Sammanfattningsvis sÄ Àr det bara att dyka rakt ner i havet av mejeriprodukter, testa er fram och hitta just era favoriter. Stirra er inte heller blinda pÄ vad det stÄr i recepten utan prova er fram. För det hÀr Àr en smaksak och det Àr ni som skall bli nöjda.

VÀlkommen in till vÄr mejeriavdelning.

/Kristin

badge_large (1)

KÀllor: Livsmedelsverket,Arla,SkÄnemejerier,Valio och Lindahls

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s