Hel eller Halv special & konsten att koka korv

Ett stycke matkultur i korvformat. Och med reservation för att det såklart finns stora lokala skillnader så verkar ändå grundstommen i specialaren vara densamma.

Hel special  – Två kokta eller grillade korvar i bröd med tre skopor mos på toppen.

🤔 Sägs komma från när fotbollsprofilerna Conny och Päsa beställde ”körv och bröd … men med lite mos ovanpå” i grillen på Vågmästareplatsen på Hisingen. Nöjda med sin körvbeställning kom de snart tillbaka och beställde en ”en sån där specialare”

Halv special –  En kokt eller grillad korv i bröd med en skopa mos på toppen.

🤔 Sen verkar åsikterna gå isär när det kommer till tillbehör och extra topping. Men med i matchen är räksallad, drycken Pucko, rostad lök, Bostongurka och naturligtvis senap och ketchup.

Hur äter ni er korv? Och har ni någon favoritkorvmoj att dela med er av så är vi idel öra. Man kan aldrig få för många bra korvmojar på sin lista.

img_4579
Korv med bröd extra allt

Konsten att koka korv

  1. Konsten är helt enkelt att inte koka korven. Den skall bara sjuda i vattnet. Ungefär 75°C, eller strax innan det börjar koka är en bra temperatur. När alla korvar trängs vid vattenytan är de klara.
  2. Ha en stor, eller i alla fall vid kastrull. Rikligt med vatten och värm korven utan lock. Eftersom vår kokkorv vanligtvis redan är tillagad (det är oftast en emulsionskorv som är värmebehandlad) så behöver den bara värmas.
  3. Smaksätt gärna vattnet med pepparkorn, lagerblad och lite salt. Det sätter extra smak på korven och doftar gott i köket. Doften är såklart trevlig, men det finns även studier som visar att vi behöver förbereda magen på att den skall äta. Att vi då känner hunger och är mer mottagliga för näringsämnen, får bättre matsmältning m.m.
  4. Testa att koka i något annat än vatten, t. e. x öl sätter ännu mer god smak på din korv.

Hur och tillsmammans med vad man äter sin korv är såklart upp till var och en. Men våga testa lite nya smakkombinationer för det har hänt mycket på tillbehörsfronten det senaste (det har hänt massor även på korvfronten – men det spar vi till ett eget inlägg).

img_4499
Hel special (med Pucko & gött mos)

Just nu har vi extra bra pris på korv och några av dess goda vänner. Välkomna in till korvaffären.

/Kristin (som föredrar specialaren – hälta hälta fördel mos)

pin_white_small

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s