Fem bra tips på hur man får till en riktigt bra kotte!

img_4688

Entrecôten (eller kotten som restaurangfolk gärna kallar den) sitter mellan högreven och ryggbiffen och är en av de mest marmorerade detaljerna på djuret.

Den kännetecknas av sitt insprängda fett och en fettremsa i mitten. Den passar bäst att grilla eller steka i skivor, men kan även tillagas hel om man vill det.

img_4685

Att steka eller grilla en bit kött är egentligen inte svårt alls, så länge man håller sig till några grundregler.

Sen kan man alltid krångla till saker om man vill det men en bra köttbit behöver inte så mycket hjälp på vägen.

Dock skall ni inte slarva med det här:

Köttet skall vara rumstempererat.

Ta ut köttbiten ur kylen i god tid. Är köttet kallt när ni skall tillaga det så kyler ni ner pannan och köttet får ingen bra stekyta utan kommer snarare kokas. Använder ni fryst kött så tina det gärna genom att lägga förpackningen i kallt vatten i diskhon eller i en stor skål. Vattnet leder värme mycket bättre än luft och tinar maten snabbare. 

Låt pannan bli het och köttet torrt. 

Torka av köttet innan ni börjar tillaga det.

Olja & smör.

Vad man steker i är en smaksak. Jag tycker att det bästa är olja med en klick smör i. Olja som tål högre grader och smör som sätter smak och tystnar fint i pannan och berättar när temperaturen är lagom för att börja steka.

Stekningsgrad

Hur länge/mycket/hårt köttet skall stekas väljer ni själva. Vanligast är att vi översteker, mest för att vi inte tänker på att köttet fortsätter att stiga några grader efter att vi tar det från pannan.

Att jobba med termometer kan låta krångligt, men när man väl vant sig är det grymt.

Ungefär kan man säga:

  • Rare = 58 grader
  • Medium = 64 grader
  • Well done = 70 grader

Vila

Köttet MÅSTE få vila några minuter innan det skärs upp. Annars rinner all köttsaft ut och köttet blir torrt. Så den där störiga stunden när det maten skall instagrammas – den är ganska genialisk. I alla fall när det kommer till köttbitar.

Bästa sättet att lära sig är förstås att öva, öva och öva. Vilket gör att man även får äta, äta och äta:)

/Kristin

img_4691
Entrecôte med citrusfrukter, padrones & mâchesallad

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s