Julens bröd

Vad är viktigast på julbordet? Ja, det kanske inte är så många som svarar just bröd på den frågan. Men för oss som verkligen gillar bröd är det ack så viktigt.

Vad är då ett riktigt juligt bröd? Det kan självklart vara precis vad man vill. Vanligtvis är de ganska kraftiga och smakrika eftersom de skall matcha julens kryddiga och tunga smaker.

Här är några tips för att få till det juliga brödet.

img_3873
Vörtbröd på julmust, filmjölk & rågkross

❄️ Kryddor

Kanel, vört, anis, fänkål, kummin, kardemumma, nejlikor och ingefära för att nämna några. Enklast är att köpa färdiga kryddblandning, men det är inte svårt att blanda egna. Har ni gamla kryddor liggandes så mortla dem gärna innan användning så att de vaknar till liv.

❄️ Smakrik degvätska

Testa att baka på:  julmust, coca cola, kaffe, fil, yoghurt och vassle. Passar extra bra till grova bröd med korn och gryn som t ex. rågkross.

1-kna%cc%88ckebro%cc%88d
Fröknäckebröd

❄️ Frön & nötter

Här tycker jag att det mesta är välkommet och även utbytbart. Så våga ändra i recepten och se till att använda det ni har hemma i skåpen. Just i bröd får det även gärna vara hela nötter och mandlar.

❄️  Formar & grytor

Ett enkelt sätt att göra bröden lite festligare är att baka ut dem på ett nytt sätt. Ta era favoritrecept och baka ut dem i nya formar eller kanske testa att använda en gryta.

img_3916
Kalljäst kastrullbröd

❄️ Kalljäst

Kan inte prata nog om hur bra det är ed kalljäsning. Det är enkelt, sköter sig själv, näringsrikt och bjuder in till nybakat på morgonen.

❄️ Mjölsorter

Här finns så mycket fint att botanisera bland. Testa runt bland våra svenska, goda spannmål. En bra genväg till att få ett bröd som smakar något annat än det man brukar baka är att använda färdiga brödmixar. Bäst är de som bara innehåller mjöl

❄️ Frukt, bär & grönsaker

Perfekt sätt att ta hand om frukt och grönt som börjar bli övermogen. Även ett perfekt sätt att addera lite sötma till brödet som jäser extra bra när det får lite socker att jobba med.

Det funkar även fint att blanda ner frysta bär som t. ex lingon, blåbär eller havtorn. Testa även att smaksätta bröden med skalet. Lite finriven apelsinzest ger god smak.

IMG_2497
Päron & hasselnötsbröd

❄️ Torkad frukt

Fikon, dadlar, aprikoser, russin m.m. Ger brödet en fin julig smak och adderar ännu mer sötma än färska frukter.

❄️ Surdeg

Att baka surdegsbröd är inte svårt – men det kräver lite tid, kärlek och engagemang. Det är inte alltid man har alla tre, och då kan man gena lite med en färdig surdegsgrund.

/Kristin

img_3892
Surdegsbröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s