Hur får man barnen att äta bra?

img_7727
Kokos & kikärtsgryta

Det pratas mycket om hur vi skall få barnen att äta bra. Hur får vi i dem grönsaker, ordentliga måltider, begränsar socker, godis, småätande och annat som är viktigt för oss vuxna.

Jag får ofta frågor på just det här. Hur får man barnen att äta bra?

Det går såklart inte att svara på. Jag kan berätta hur barn bör äta ur ett näringsrikt perspektiv. Jag kan rabbla massa knep på hur man får dem att äta just det. Men de rätta svaren vet ni naturligtvis bäst som känner era barn. Och på det stora hela så tror jag inte att det går någon nöd på varken våra eller era barn.

bi2508_rgb_fiskpinnar_miljo
Hot cod

Däremot kan vi försöka grunda lite sunda vanor hos dem. Sunda vanor där det finns grönsaker, lite matro, rutiner och en inbjudan till att mat är kul och ni barn är välkomna att vara med i det.

Det är inte hela världen om det är snabbmakaroner och köpeköttbullar då och då eller om barnen inte ens vill smaka. Bjud in dem till att vara med och bestämma istället.

Låt inte mat bli något man bara bråkar om och låt bli att vara närings- och sockerpoliser som många verkar tro kommer med föräldrarollen. Låt det sunda förnuftet styra.

Våra barn har tagit fasta på mat man blir stark av och sen den där andra som mest bara är god. Och att man kan äta bägge delar. Så de vill ofta reda ut vilket på bordet man blir stark av och gillar de inte just det så testar de med nästa grej.

Så medan mamma sitter och mantrar att lite av allt, lagom är bäst, blaj, blaj….så sitter de och känner på sina muskler, gör konstiga spännljud och väntar på att moroten skall kicka in.

img_8204
Vegetarisk lasagne

Känner man dock att middagsinspirationen tryter och man vill ha fler säkra kort som hela familjen är med på så får man skaffa sig det.

Här hittar ni barnvänlig mat och här är fem bra produkter/teman som vi varierar friskt med i vårt hem:

 • Keso – är en bra produkt att ha hemma i kylen. Vi blandar i det när maten ”smakar för mycket”, är för varm eller behöver lite extra protein. Sen att den är god är såklart ett plus i kanten. Här i en Vegetarisk lasagne 
img_1355
Fisk med skal aka fiskpinnar
 • Tacotema – allt som kommer i småskålar och får ätas med händerna går in under tacotemat. Sen att det ligger ärtor och morotsstavar i skålarna godkänns förvånansvärt bra. Tacokrydda funkar även på andra rätter.
img_7708
Minifrittata med tacosmak
 •  Tunnbröd och tortillabröd är ett väldigt bra verktyg att ha hemma. Ett bra sätt att ta hand om matrester och göra rätter lite roligare. Quesadillas, wraps, pizza..
img_1550
Quesadillas med köttfärs 

Ägg – alltid bra att ha i kylen och kan varieras till det oändliga.

IMG_0257
Tortilla med äggröra

Välkomna in i butiken för mer inspiration!

/Kristin

pin_white_large (1)

 

 

 

2 reaktioner till “Hur får man barnen att äta bra?

  • Kristin

   Hej!

   Du har helt rätt, och tack för at du kommenterar. Vi har för enkelheten skull låtit alla våra vegetariska recept vara lakto ovo. Vi tänker och tror att veganer och vegetarianer har bättre koll på vad de kan byta ut till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s