Kladdkakans dag 7 november

Kladdkaka måste väl vara Sveriges bästa kaka? På måndag den 7 november är det dags att hylla och dyrka kladdkakor runt om i världen.

Kladdkaka är som en amerikansk brownie men där någon bagare sägs ha glömt bakpulvret och på så sätt uppfunnit kladdkaka.

Lättlagat

En av fördelarna med kladdkakan  är den lättbakad. Man behöver bara röra ihop ingredienserna i en gryta och hälla ner smeten i en form som är inne i ugnen på nolltid. Det finns dock en sak man behöver hålla lite koll på… att inte övergrädda den. Den måste vara lite krämig och kladdig i mitten för annars har man faktiskt lyckats med att misslyckas med sin kladdkaka.

Oändliga varianter

När något är riktigt uppskattat så dyker det genast upp varianter. Har du till exempel testat att blanda ner lite krossade polkagrisar eller hackad lakrits? Möjligheterna är oändliga.

Här hittar du några recept på kladdkaka och köper hem det du behöver med ett klick.

VISSTE DU ATT …
… kladdkakans kladdighet beror på att kakan bakas utan bakpulver. Frånvaron av luftbubblor i smeten ger en extra kladdig konsistens.

… de allra flesta mjuka kakor blir bäst om du vispar smeten ordentligt, förutom kladdkakakan. När du vispar ägg och socker luftigt får du en luftig och hög kaka och inte en kladdig kaka. För att göra en bra kladdkaka, vispa alltså med måtta eller rör helst ihop smeten för hand.

… gräddningstiden kan behöva anpassas beroende på vilken form du väljer, men prova med en sticka för att se när kladdkakan är klar. När kakan är kladdig i mitten men färdigbakad längre ut mot kanterna brukar den vara lagom.

… kladdkakan har en egen dag i kalendern den 7 november. Ursprunget till kladdkakans dag är oklart, men tydligen är kakan så viktig att någon gav den en egen dag.

… du kan baka den i mikron. Kakan får förstås inte den fina ytan då, men brukar bli fint gräddad ändå. Grädda i 5-7 minuter på 700 W.

handla på mat.se

/Michael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s