Tema vilt 🍁Älg

img_0048_alt-kopia
Gulasch med timjan, kummin & rönnbÀr  Recept: Kristin Johansson Foto: Charlie Bennet

Älg Ă€r det viltkött vi Ă€ter mest i Sverige. Inte sĂ„ konstigt eftersom det Ă€r det djur som ger mest kött och det vi Ă€r mest bekanta med. Trots det sĂ„ finns det utrymme att Ă€ta mer och framförallt vĂ„ga laga mer nya rĂ€tter och nya smaker med Ă€lg.

🍁 Nose to tail Ă€r ett uttryck som, precis som det lĂ„ter, betyder att man tar hand om allt pĂ„ djuret. Och det Ă€r precis vad vilt handlar om, att minimera matsvinnet.

Det Àr Àven en sund trend som har tagit sig in i de flesta medvetna restaurangkök och öppnat nya dörrar för mycket matinspiration.

🍁 Styckningsdetaljer – Det tenderar att bli mycket fĂ€rs, grytbitar och stek, men Ă€lg Ă€r sĂ„ mycket mer Ă€n sĂ„. Vet man dock inte vart man skall börja med vilt sĂ„ gĂ„r det sĂ„klart fint att börja just dĂ€r, med köttfĂ€rssĂ„s, gryta och söndagsstek. Bara för att förstĂ„ att Ă€lgkött fungerar alldeles utmĂ€rkt till det.

Älgkött Ă€r ganska likt nötkött i anatomin, sĂ„ man kan fĂ„ ut mycket samma styckningsdelar. Skillnaden Ă€r att Ă€lg Ă€r magrare och ett vanligt fel Ă€r att man översteker.

  • FramlĂ„r – bog eller bogstek. LĂ€ngre ner pĂ„ lĂ„ret fĂ„r man ut delen framlĂ€gg.
  • Ryggen – högrev (nĂ€rmast halsen) entrecote, biffen lĂ€ngst bak. Under biffen sitter filĂ©erna.
  • BaklĂ„r – LĂ„rstek (stek). HĂ€r kan man stycka ut rostbiff, fransyska, innanlĂ„r, ytterlĂ„r och rulle. LĂ€ngre ner pĂ„ lĂ„ret sitter baklĂ€gg.
  • Resterande – hals, revben och slaktsidor (kĂ„lapp)
img_2273
Älgtaco med pannbröd, lingon & svampkrĂ€m

🍁 Temperatur   Biff och filĂ© Ă€r rosa vid 52°, medium vid 57° och genomstekt vi 65°. För att fĂ„ samma kött vid tillagning av detaljerna frĂ„n bakbenet, höj gradantalet med 3-5 grader.

🍁Jakten  – Älgjakten Ă€r vĂ€ldigt reglerad och det Ă€r LĂ€nsstyrelsen som förvaltar det pĂ„ regional nivĂ„.  Jakten inleds första mĂ„ndagen i september i norr, och andra mĂ„ndagen i oktober i övriga landet. Som lĂ€ngst fĂ„r Ă€lgjakten pĂ„gĂ„ till sista februari.

img_0053_1_low-kopia
Älgburgare med karamelliserad rödlök & coleslaw Recept: Kristin Johansson Foto: Charlie Bennet

🍁Recept & kryddning  – Älg Ă€r likt nötkött, dock Ă€r det magrare. Ur nĂ€ringssynpunkt sĂ„ Ă€r det ett vĂ€ldigt bra, magert kött som innehĂ„ller mycket mineraler.

Nu behöver vi fett, men dÄ Àr det inte just det animaliska fettet vi Àr ute efter. DÀremot sitter det smak i fett, men det gÄr att addera pÄ annat sÀtt.

img_0030_low
Älgfrikadeller med  med prĂ€st & persilja        Recept: Kristin Johansson Foto: Charlie Bennet

Söndagsstek med grÀddsÄs i all Àra, men testa Àven grytor med kokosmjölk, frikadeller med smakrik ostar och burgare med rökt sidflÀsk.

Min favorit Àr att ta med de gamla klassiska rÀtterna in i nutidsköket och pimpa upp dem med nya smaker. Som att servera tjÀlknölen pÄ surdegspizzan eller grava Àlg med asiatiska smaker.

/Kristin

pin_white_large (1)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s