
Vi har en stÀndigt pÄgÄende debatt om köttindustrin. Men varför nÀmns inte vilt mer?
Vi diskuterar djurhÄllning, transport, antibiotika, miljöpÄverkan och allt annat som Àr viktigt att belysa. Samtidigt som vi fortsÀtter att importera kött dÀr vi ofta varken har insyn eller möjlighet att pÄverka.
Vi kan vĂ€lja svenskt och vi kan vĂ€lja ekologiskt, bĂ€gge bĂ€ttre val pĂ„ sĂ„ mĂ„nga sĂ€tt. Eller sĂ„ kan vi vĂ€lja det bĂ€sta – VILT!
Vi har fantastiskt kött precis HĂR i vĂ„ra svenska skogar. Fina, unika djur som Ă€r sĂ„ ekologiska de kan bli. Djur som lever i det fria, sjĂ€lva vĂ€ljer vad de Ă€ter och varken Ă„ker djurtransport eller upplever slaktstress. Djur som inte belastar miljön utan snarare tvĂ€rtom – sköter om vĂ„r skog.

Vi har rustat upp med en mÀngd fördomar om vilt. Som t.ex att det Àr svÄrt, hur det smakar, att man skall stÄ pall att skjuta det sjÀlv, att man stödjer vapen och att man helst skall vara en gubbe med fjÀder i hatten för att fÄ anamma det vilda köket. Struntprat!
Vi skall reda ut de hÀr fördomarna. För vad den vilda maten egentligen borde skildra Àr respekten för djur, natur, för att rÄvaran tas om hand med sÄ lite svinn som Àr möjligt och att det Àr en för jÀdra bra rÄvara!

đ Hur smakar vilt? Kort svar – som djur ska!
LĂ€ngre svar: Vilda djur smakar naturligtvis mer skog eftersom det Ă€r dĂ€r de har levt. Djur som levt i norr eller söder, vinter eller sommar smakar olika. Det skiljer Ă€ven pĂ„ stor, liten, gammal och ung. Borde det inte vara en bra sak? Beviset att ett djur har levt fritt och sjĂ€lv valt sin föda.Â
Att varenda köttbit i butik har samma smak, konsistens och utseende sÀger ganska mycket om hur de djuren har levt och köttet behandlats.
VÄra preferenser för hur kött skall se ut och smaka Àr vÀl ÀndÄ en konstruktion gjord av livsmedelsindustrin. BÄde fÀrg, konsistens och smak. Allt Àr justerat eller processat pÄ nÄgot sÀtt. Vi har vant oss vid en viss smak, fÀrg och konsistens. NÄgot som behöver komma pÄ rÀtt spÄr igen.

đ Hur skall vilt smaka dĂ„? Kort svar – precis som du vill!
LÀngre svar: Vilt skall smaka vilt Àr ett mantra jag har stött pÄ mycket. Jag hÄller delvis med om det. Viltsmaken Àr fin, och vi förstÀrker den gÀrna med mer av skogens smaker eftersom de passar bra ihop. FÄr man tag pÄ riktigt bra kött sÄ behöver man knappt förstÀrka det alls. Lite salt och peppar rÀcker.
MEN ni vÀljer sÄklart sjÀlva hur ert kött skall smaka. Gillar ni verkligen tacokrydda sÄ Àr det klart att ni kan krydda upp er fasan med det. Det finns inget som rÀtt och fel hÀr!

đ Ăr det inte svĂ„rt att laga vilt? Kort svar – nej! LĂ€ngre svar: Det finns sĂ„ mycket regler och riktlinjer för hur vilt bör och skall hanteras. De skall vi naturligtvis respektera, men bĂ„de vad gĂ€ller smak och hantering sĂ„ finns rum för sĂ„ mycket mer.
Det Àr som att regler och direktiv följer med frÄn jakten Ànda in i köket. Det pekas med hela handen hur saker skall göras och absolut inte göras. Det Àr bestÀmda Äsikter, alla kan bÀst men ingen tycker likadant.
Det Àr sÄ mÄnga besserwissrar som har lilla-tjejen-förklarat för mig hur köttet skall hanteras. Mycket Àr naturligtvis kloka rÄd som vi skall ta med oss. Men det fÄr inte bli en bromskloss eller rÀdsla för att vilt Àr svÄrt. För det Àr det absolut inte.
đ  Novis âïž
Ibland finns det fördelar (vĂ€ljer jag att tro) med att vara novis pĂ„ ett Ă€mne. Vet man inte bĂ€ttre sĂ„ vĂ„gar man mer, ett bra motto i köket. SĂ„ alla ni som inte brukar vĂ€lja vilt – ni har underbara matstunder framför er!
Nu kickar VI igÄng en bloggserie hÀr pÄ temat VILT. HÀng pÄ vettja!
/Kristin
Recept och bilder kommer frÄn boken FrÄn skott till stek (Fredrik Lundberg, Kristin Johansson och Charlie Bennet, Norstedts 2015)