Knorr buljong

Här försöker vi reda ut en del frågor och ta reda på fakta om just fonder och buljongtärningar. Det är ingen hemlighet att det är en riktigt bra genväg för att smaksätta din mat. En liten tärning gör susen för köttfärssåsen, soppor och såser blir smakrika med minimal ansträngning.

Vi lyssnar

lyssnarI flera år har diskussionen pågått om vad våra livsmedel innehåller. Innehållsförteckningar lusläses, appar som identifierar tillsatser och E-nummer finns till din mobil och tillverkarna har verkligen ögonen på sig. Självklart har även vi fått frågan om varför vi ofta har buljong i våra recept och att just buljongen skulle vara ”fylld med massa konstigheter”. Därför har vi nu ställt ett antal frågor till Knorr som i sin tur är en del av Unilever.

1 Buljongtärningen vad innehåller den egentligen?

Knorr svarar: En buljongtärning innehåller först och främst salt och man kan därför alltid tillsätta en buljongtärning istället för att bara salta. För att binda ihop alla torkade ingredienser i buljongen behöver man tillsätta ett fett. Fettet är också viktigt för smaken eftersom det binder många smakämnen samt bidrar till en rundare smak. Fettet behöver vara fast i rumstemperatur så att man kan forma en kub och för just detta ändamål är palmfett det bästa alternativet då det är smaklöst och håller god kvalité utan att härskna. Sen behövs stärkelse, till exempel potatismjöl för att aromerna ska kunna binda. Därefter kan man tillsätta torkat kött eller kyckling samt torkade grönsaker och örter. För att få en perfekt balanserad smak kan man även tillsätta lite socker eller sirap. I våra buljonger har vi även jästextrakt för att höja smaken, detta är en naturlig ingrediens som framställs från vanlig bakjäst. Jästextrakt har en tydlig umami-smak och kan därför med fördel användas i många olika produkter istället för salt för att höja smaken.

2 Vilka grönsaker innehåller buljongen och var kommer exempelvis kycklingen ifrån?

Knorr svarar: Våra grönsaksbuljonger innehåller bland annat lök, tomat, morot och paprika. Unilever har som mål att alla råvaror vi använder ska vara hållbart producerade senast 2020. På Knorr.se kan man läsa mer om hur vi arbetar tillsammans med bönder runt om i världen för att ställa om till ett hållbart jordbruk. För tillfället arbetar vi mycket med att få fram hållbart producerade ingredienser till våra buljonger, såväl grönsaker som kryddor och örter. Vårt mål är också att enbart ha kött som kommer från gårdar med garanterat god djurvälfärd vilket innebär att vi även ser över våra leverantörer av kyckling och säkerställer att de följer våra högt ställda krav.

palmolja
Nyskördad palmfrukt.

3 Men den innehåller ju även palmolja, vilket inte är så bra, eller?

Knorr svarar: Det stämmer att våra buljonger innehåller palmolja, vilket majoriteten av alla buljonger på den Svenska marknaden gör. Knorr som del av Unilever stödjer hållbart odlad palmolja genom att endast använda RSPO certifierad palmolja. Vi har varit medlemmar i RSPO för att stödja detta sedan 2004 tillsammans med många andra stora företag. Knorrs buljonger innehåller hållbar palmolja som kommer från flera hållbart certifierade plantager, så kallad segregerad palmolja. (läs mer om certifieringen på www.RSPO.org).

Palmolja är en vegetabilisk olja som framställs av palmfrukten och odlas framförallt i Sydostasien där den är en viktig näring för länder som Malaysia. Palmoljan har många fantastiska egenskaper så som neutral smak, halvfast i rumstemperatur och stabil mot härskning. Eftersom man kan skörda palmfrukten var 10-15 dag är palmolja väldigt effektivt, avkastningen är till exempel sex gånger så hög som för rapsolja och tio gånger så hög som för sojaolja. Palmodlingen har länge inneburit skövling av unika tropiska skogar vilket i sin tur påverkar djurlivet och den biologiska mångfalden. Även andra miljöproblem som storskaligt jordbruk kan medföra samt de sociala konflikter som uppstått, har gjort att palmoljan blivit starkt kritiserad. Det är därför av största vikt att som konsument kräva certifierad hållbar olja för att stödja bevarandet av naturen, minskad miljöpåverkan och rättvisa arbetsförhållanden.

4 Finns det inga alternativ till palmolja?

Knorr svarar: Alternativet i många fall är att använda härdat fett, till exempel härdad rapsolja. Härdning innebär att man ändrar den kemiska strukturen på oljan så att den blir fast i rumstemperatur och stabil mot härskning. Användandet av palmolja ökade i slutet på 90-talet då man upptäckte att transfetter kunde bildas vid härdning på det här sättet vilket har negativa hälsoeffekter. Idag förekommer inga transfetter i härdat fett längre utan det handlar om att välja det mest hållbara alternativet av fett för var varje typ av produkt.

5 Pulver, tärning eller Fond du Chef… när ska man använda vad?

Knorr svarar: Oavsett vad man använder blir det bra smak och tärning eller pulver handlar mest om vad man tycker är smidigast. Fördelen med pulver är att man kan dosera lätt efter eget tycke, vilket kan vara bra om man lagar mindre portioner till exempel där en hel tärning blir för mycket. Pulver kan med fördel även användas som krydda, till exempel i marinad, kalla såser eller salladsdressingar. Fond du Chef har en lätt bindande effekt vilket kan vara bra i till exempel köttfärssås. Den kan även vara bra att tillsätta i såser som du vill få mindre rinniga då den har förtjockande egenskaper. Fördelen med Fond du Chef är också att den löser upp sig väldigt lätt och smidigt utan att man behöver röra för mycket, vilket kan vara en fördel om man tillsätter direkt i matlagningen. Fond du Chef går bra att smälta i mikrovågsugnen vilket kan underlätta dosering och användning i kalla såser och maträtter.

Har du några funderingar om buljong, skriv en kommentar så försöker vi ta reda på fakta.

Håll grytorna kokande.

Michael

handla på mat.se

3 thoughts on “Knorr buljong

  1. ÄlskaMat

    Knorrs köttbuljong tärning smälter inte helt i tex varma såser. Det har den gjort tidigare. Vet många som är missnöjda med detta. Vad beror det på?
    Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s