Vegetariskt & Vilt

img_0030_lowFörra hösten var jag med på Bokmässan med vår då nyutgivna viltbok, Från skott till stek. Nu till helgen är det mässa igen och denna gång med vår vegobok Nyfiken grön.

Två böcker jag är stolt över och som jag gladeligen babblar på om länge. Det är även två som är väldigt lika i min värld, men anses nog för de flesta vara varandras olikheter.

Från vilt till vego? Sikken helomvändning!

Fast bägge böckerna handlar egentligen om samma sak, men i lite olika form. De handlar om gamla matvanor, etiketter, livsstil och att vi har en föreställning om att saker är så mycket krångligare än vad det egentligen behöver vara.

_mg_6329_low-kopia

De handlar om att välja naturliga råvaror med sunt förnuft, tänka miljö, hälsa och på djuren. Bryta gamla invanda mönster som vi inte ens reflekterar över och skapa nya som är mer hållbara och genomtänkta. Vi MÅSTE minska vår köttkonsumtion, och vi måste börja välja rätt sorts kött.

Från skott till stek (Norstedts 2015) är en viltkokbok som jag skrivit tillsammans med Fredrik Lundberg och fotograf Charlie Bennet.

Boken är en uppföljare till Happy Hunting (Fredrik Lundberg och Charlie Bennet) som handlar om hur det är att vara ny i en jaktvärld fylld av machokultur och oskrivna regler. Sista kapitlet heter skottet och tanken om en uppföljare var ganska självklar.

mg_6863_low

Till uppföljaren som skulle bli en kokbok så ville man fortsätta att bryta machokulturen. Alltså inte fråga en Mannerstöm/Morberg – gubbe utan hellre någon som kom från ett helt annat håll. Inte någon som redan var inbiten jägare och vant sig vid hur vilt skall lagas och smaka.

Så frågan kom till mig. En småbarnsmorsa som inte jagar. Först tyckte jag att de var helt tokiga, innan jag insåg att min okunskap faktiskt var min fördel. Det är jag som är målgruppen. Jag insåg även att jag var ute på riktigt djupt vatten och hade en slitig period framför mig.

_mg_6805_low-kopia

Så upplägget var att ta fram cirka 50 recept med fokus på att laga vilt på ett nytt sätt, med nya smaker och tillbehör. Strunta i hur det skall vara eller alltid har varit.

Hur får vi alla icke jägare att förstå hur bra kött vi har i våra svenska skogar? Hur får vi folk att inse att det inte måste smaka enbär och lingon om allt? Hur får vi folk att våga mer när det kommer till vilt? Både jagaren och nybörjaren? Varför är det så lite grönsaker i de flesta vilträtter? Varför känns klivet in i det vilda köket så mycket större än t.e x in i det asiatiska?

Traditionella rätter, smaker och traditioner är inte fel på något sätt, men det vilda köttet är alldeles för bra för att stanna i den kategorin. Det är galenskap att vi importerar så mycket tvivelaktigt hanterat kött när vi har skogarna fyllda med det mest ekologiska kött som finns.

la-marknad

Nästa bok, Nyfiken grön (Norstedts 2016), är skriven av mig och min bästa vän Cecilia Blankens. Fotograf var Susanne Kindt. Här handlar det om grön matlagning och hur vi skall få fler att inse att vi inte kan konsumera kött på det sätt vi gör idag.

Många tänker och vill anamma mer grönt i sin vardag – men man vet inte riktigt i vilken ända man skall börja. Så tanken med den här boken är att inspirera, förenkla och få folk att våga komma igång.

Den handlar även mycket om att inte sätta stämplar, etiketter eller att det måste handla om en hel livstil. Att äta mer grönt handlar inte om allt eller inget. Det handlar inte om att stänga dörrar utan snarare öppna många fler.

_y0a3212

Vi ville helst hålla oss helt ifrån att sätta etiketter som vegetarian, vegan, flexitarian eller något annat, för vi behöver inte sätta den stämpeln på allt. Ibland förenklar det såklart, men ibland krånglar vi bara till det.Vi är själva allätare, men vi väljer med omsorg.

I den här boken är vår utgångspunkt oss själva. Stressiga småbarnsföräldrar som jobbar för mycket och har för många bollar i luften.

Jag bor med familj i Göteborg och Cecilia med sin familj i Los Angeles. Jag jobbar med matinspiration och hon jobbar med modeinspiration (och driver egna skoföretaget Blankens). Trots våra olika vardagsliv så står vi inför samma middagsstress varje vardag.

_y0a4320

Så en hjälp att få in mer grönt som även barnen gillar. Få oss att reflektera mer över vad vi stoppar i oss utan att skuldbelägga på något sätt. Slå hål på gamla myter om vad vegetarisk mat är eller hur det skall smaka. Få in mer grönt, men ändå äta kött med gott samvete – och då istället ha råd att köpa bra kött, helst vår fina viltkött.

Så har vi fått någon inbiten köttätare att testa lite nya gröna rätter och inspirerat någon till att välja svenskt vildsvin istället för danskt fläskkött. Då är det en mycket bra början.

Och kom gärna och hälsa på mig på Bokmässan:)

/Kristin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s