10 goda skäl till att välja ekologiskt

IMG_3455

Varför skall vi välja ekologisk? Därför att det är bättre. Punkt slut. Men vi har ett val att välja och då måste vi förstå varför.

  • Ekologiska livsmedel är rena och naturliga. De innehåller inga onaturliga tillsatser för att försköna varken arom, färg eller konservering.
  • I eko-lantbruket används inga kemiska bekämpningsmedel, ingen konstgödning och all produktion skall sträva efter att nyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Man jobbar helt enkelt på naturens villkor.
  • Därför att slippa prata om den läskiga cocktaileffekten. Vad händer när en mängd olika kemiska bekämpningsmedel blandas i våra kroppar. Det vet vi inte.

IMG_1469

  • Även skog, sjö och all natur tackar för att de inte behöver ta emot läckande bekämpningsmedel.  Besprutning stannar inte på våra åkrar utan fortsätter vidare i mark och vattendrag.
  • Gladare djur – Alla djur i ekologisk produktion går ut för att beta, picka eller böka. De har mer plats i stallarna och bättre möjligheter till ett naturligt liv.
  • Levande landsbygd – En levande landsbygd med ett lönsamt ekologiskt jordbruk är den viktigaste förutsättningen för fler ekovaror i butiken. Att svenska lantbrukare ställer om till ekologisk produktion ökar konkurrenskraften för svenska bönder som kan möta en växande marknad, både i och utanför Sverige.
  • Biologisk mångfald – En ekologisk odling har flera olika grödor på en och samma yta istället för det billigare alternativet med massodling. Varför? Därför att den biologiska mångfalden behöver det för att överleva. Vi behöver den biologiska mångfalden, alla delar.  Den bidrar även till att vi lite bättre kan hantera kommande klimatförändringar.
  • Fler kvinnor och yngre arbetar med ekologiskt lantbruk. Det bidrar till en framtidstro på landsbygden – yeah!

IMG_3034

  • Bonden – Den ekologiska bonden slipper inte bara hantera bekämpningsmedel och föda upp gladare djur. Ekobonden får även lite bättre betalt för det extraarbete det innebär att producera ekologiskt.
  • Ekologiska livsmedel smakar på riktigt! De är ärliga och luras inte med syntetiska tillsatser. Först då kan vi ta tillbaka kunskapen om hur livsmedel ser ut, smakar och beter sig. Välkommen tillbaka naturliga livsmedel som har fått växa och mogna på sina egna villkor. Er vill jag äta opp.

pin_white_large (1)Välkommen in i butiken fylld med ekologiska varor. /Kristin

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s