Vår käre lille husmansklassiker köttbullen

IMG_1391Den har hängt med länge, firar alla våra högtider och representerar Sverige över hela världen. Med all rätt, det är en jättebra liten bulle.

Jag gissar att det finns lika många olika familjerecept och vägar till den perfekta bullen som det finns hushåll, och det är det som gör den så genial – så enkel att variera och förändra.

Vi äter det väldigt ofta hemma hos oss, och det är en stående önskan från barnen. Vad de däremot inte vet är att innehållet är olika ungefär varje gång. Den heter kort och gott Köttbulle vare sig den är gjord av kikärtor, älg eller blandfärs.

Serveras oftast med potatismos, inlagd gurka och rårörda lingon – underbart! Eller som frikadeller nedan med en krämig pasta.

IMG_1391
Frikadeller med äpple & persilja

Här kommer några av mina bästa bulltips. Testa att byta ut eller addera något extra till just erat familjerecept.

Kött
Variera köttet. Vilt, nöt, fläsk och blandning på det. Om det finns gott om tid så är det värt att testa att mala själv.

Veggo
Kikärtor, blandade bönor, linser, quorn..

Halvveggo
Det som används mest hemma hos oss – hälften köttfärs och hälften bönor, linser eller baljväxter. Ett så enkelt sätt att minska lite på köttmängden, på priset och fortfarande få massa smak i bullen.

Lök
Inte en självklarhet för alla, men för mig. Både gul lök och vitlök som jag helst steker först, låter svalna och sedan blandar i smeten.

Vätska – beror på vad man har mer i sin bulle

  • Mjölk – ger fin stekyta
  • Lättdryck – lingon, äpple, tranbär
  • Öl, vatten, grädde

Utfyllnad

  • Bröd – strunta i ströbröd och riv eget. Gärna smakrikt, med nötter och annat gott.
  • Havregryn – även bra att ta en del havregryn och en del potatismjöl.
  • Rotfrukter – finrivna morötter, rödbetor, gulbetor och löksorter
  • Korngryn – min favorit! Alla som har gjort grynkorv och vet hur gott det är att steka på Skinnatrötet. Alltså färsen man steker på när fjälstret tryter. Med andra ord – korngryn i färs är gott.
  • Frukt och bär- äpple, päron, lingon..
  • Grönsaker – spenat, blomkål, nässlor..

Ägg
Måste inte vara med, men håller ihop färsen bättre.

Smaksättning

  • Ost – gärna smakrika, lagrade saker.
  • Frön och nötter.
  • Kryddor – chili, muskot,  örter, citron, vitlök, taco, timjan..
  • Kryddblandningar – använder ni färdiga kryddblandningar så kontrollera innehållsförteckning och välj gärna eko.

Stekning
Skall man steka många bullar så använd ugn och långpanna. Ca 200° tills de fått din färg och rör om då och då. Frys in dem och ta fram några åt gången och stek på innan servering.

Rulla, skeda eller spritsa? Det är nog en vanesak. Jag föredrar att rulla med lite oljiga händer. Använder man vattenblöta händer kyler vattnet gärna ner pannan när man steker.
Jag steker helst i rapsolja och smör. Då helgarderar man sig med smak, färg och temperatur.

IMG_1391
Köttbullar med mos & lingon

Hur smakar era bullar?

Föredrar ni era köttbullar traditionella eller gillar ni att experimentera loss? Ös på med alla era bästa, finurliga recept nu. Köttbullar, frikadeller, veggobullar, äpplebullar, julbullar, kryddbullar och allt vad de lkan tänkas heta.

Eller är köttbullereceptet lite som sitt svampställe? Inget man delar med sig av hur som helst.  Jag är i alla fall väldigt nyfiken på att veta hur det smakar hemma i era kök.

pin_white_large (1)

//Kristin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s