Squash & Zucchini

IMG_1998 kopia

Squash, eller zucchini om man hellre vill kalla den det, är en av mina absoluta favoritgrönsaker.

Varför har den egentligen två namn? Det är samma grönsak och inte konstigare än att Zucchini är det italienska namnet och Squash det engelska.

Den är inte bara god, nyttig, prisvärd utan även ganska enkel att odla. Jag skulle så gärna ha gröna fingrar och få allt att blomstra runtomkring mig, men icke. Så jag håller mig till alla växter som har mer tålamod med mig än vad jag tydligen har med dem.

I vår lilla trädgård trängs mynta, citronmeliss, rosmarin, kirskål (jaja…växter som är/växer som ogräs) och alltid squash. Den bara växer på och vi äter den i alla dess olika former.

Här nedan, mina föräldrars kompost där en Squash tog revansch. Den var minsann inte färdig utan levererar fanatiska grönsaker år efter år.

IMG_4576

För att fortsätta mitt hyllningståg så är det även en grönsak som kan varieras i det oändliga. Plättar, gratäng, pastasås, biffar, omelett, bröd..jamen det funkar faktiskt till det mesta.

Har ni inte trädgården fylld med grönsaker så har vi just nu bra priser i alla våra butiker så välkommen in och inspireras av våra recept med Squash & Zucchini.

IMG_2003 kopia

Slutligen – blomman. På en squash så är det honplantan som ger grönsaken. Hanen bara blomstrar och han är god att äta opp.

Vanligast är att fritera dem med hjälp av en bra frityrsmet, som denna nedan. Sen kan man även fylla dem med något smakrikt. Tänk dock på att plocka dem på morgonen då blommorna är öppna och enklare att fylla.

Friterade zucchiniblommor

Olja att fritera i
20 zucchiniblommor
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl iskallt sodavatten eller annat bubbelvatten
1 nypa salt
Flingsalt till servering

  1. Plocka blommorna på morgonen när de är öppna.
  2. Skölj rent dem och skaka försiktigt av vattnet
  3. Vispa ihop mjöl, sodavatten, salt och ägg till en smet.
  4. Hetta upp oljan i en tjockbottnad stekpanna eller kastrull till ungefär 180 grader. Testa hettan genom att fritera en liten bit.
  5. Doppa zucchiniblommorna en och en i smeten och fritera tills de är gyllene.Fritera i omgångar och använd gärna en kökspincett och hålslev för att jobba smidigt.
  6. Ta upp dem och låt dem rinna av på hushållspappret.
    Strö över lite extra flingsalt.

pin_white_large (1)

/Kristin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s