10 kryddor som alltid ska finnas i ett kryddskåp

Salt och peppar förutsätter nog de flesta ska finnas i ett kök. Men det finns några andra kryddburkar som kan hjälpa dig till stordåd i köket.

salt

1 Salt

Salt är en av grundsmakerna och var egentligen ett sätt att konservera maten på. Saltet förhöjer smakupplevelsen men man ska vara lite försiktig. För mycket salt är inte bra för kroppen.

peppar

2 Peppar (vit och svart)

Peppar finns i massa varianter. De vanligaste vit- och svartpeppar är egentligen samma sort. Svartpeppar skördas halvmogen och torkas i solen, vitpeppar är mogna pepparfrukter som skalas och torkas.

paprika

3 Paprika

Paprikapulver finns i många styrkor och är bra till grytor, marinader eller färga och smaksätta ris. Vill du ha ett riktigt komplett kryddförråd så satsa även på ett rökt paprikapulver.

chiliflakes

4 Chilliflakes

För att ge lite sting åt dina rätter. De små chilliflingorna är snygga och passar bra till att strö över maten. Riktigt gott på pasta, pizza eller i grytor.

cayenne

5 Cayenne

Cayenne är en av världens vanligaste kryddor. Ger stryka till dina recept. Använd till grytor, fisk, grillat och skaldjur. Men var lite försiktig med mängden och tänk på att om du inte äter maten direkt och låter rätten ”stå till sig” blir även cayennesmaken starkare.

timjan

6 Timjan

Kraftig örtsmak som passar riktigt bra till grönsaker, kött, fisk och potatisrätter. Timjan tillsammans med enbär och lagerblad ger dig riktigt bra smak på en köttgryta.

oregano

7 Oregano

Pizzakryddan nummer ett och är bästis med tomat, ost och grönsaker. Ett måste på mina pastarätter.

currypulver

8 Currypulver

Älska eller hata… Jag älskar currypulver i alla former. För det finns många olika varianter och styrkor. Currypulver är en blandning av många olika kryddor och passar till kyckling, ris, i såser och jag har gärna ett par skedar i min köttfärssås.

enbar

9 Enbär

Doften går inte att ta miste på och vi förknippar den väl oftast med vilt. Grytor och färsrätter är nog det vanligaste. Men testa värma 2 dl flädersaft med fem sex enbär och blanda med en flaska vitt vin och en skvätt gin så har du en läcker glöggvariant.

lagerblad

10 Lagerblad

Bladen får åka med i fonder, marinader, stuvningar, tomaträtter, fisk och köttgrytor. Behövs dessutom för att kunna värma vanlig wienerkorv i en gryta… ner med lagerblad, några pepparkorn och vatten tillsammans med korven och värm försiktigt.

Så sätt lite krydda på tillvaron!

/Michael

handla på mat.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s