Hur lagar och äter man kronärtskockor?

IMG_8695

Så här tillagar ni dem.

1. Skölj skockorna och bryt av stjälkarna.

Vill man vara extra noggrann så kan man även ta bort trådarna, snygga till dem ytterligare genom att ta bort de nedersta bladen och jämna till bottnarna med en vass kniv. Klipp bort den taggiga spetsen på varje blad. Bind fast en citronskiva i botten på varje kronärtskocka med steksnöre.

2. Lägg dem i gryta och täck nätt och jämnt med vatten. Koka 30-50 minuter, testa genom att försöka rycka loss ett blad vilket ska gå lätt. Är skockorna riktigt små och färska kan 20 minuter vara tillräcklig koktid. Ta upp skockorna ur vattnet och lägg dem upp och ner en stund så vattnet rinner ur.

Och så här äter ni dem.

Plocka av bladen ett och ett och doppa dem i smält smör, vispat smör, olja, vinegrette, krämig sås… ja något ni tycker är gott helt enkelt.

Gnag av den köttiga delen. Innan man äter bottnen tar man försiktigt bort det så kallade skägget med hjälp av en tesked eller kniv.

Här på bilden ovan är det peppar, smör och flingsalt som vispats ihop.

Enkelt och gott!

Så här.

Låt smöret bli rumstempererat, vispa upp det fluffigt med en elvisp. Sen smaksätter ni smöret med just det ni gillar. Kanske chili, citron, äggula, kapris, peppar, koriander…testa er fram och förundras över vad lite smak och luft kan göra med ett smör:)

21957

Eller testa ett gott Caesarsmör smaksatt med sardeller, citron, parmesan och vitlök. Så gott!

Välkommen in på sajten för mer smakinspiration!

pin_white_large (1)

/Kristin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s