Varför skall brödet inte vara i kylen? Därför!

Tack för era kommentarer på inlägget om 11 matvaror du INTE skall stoppa i kylskåpet. Så bra att ni säger vad ni tänker.

Och frågar ni Varför så kommer här några Därför.

Varför vi tipsar om i vilka temperaturer vissa livsmedel trivs bäst är Därför att våra leverantörer är experter på det. De delar med sig av den kunskapen och vi tänker att det såklart är mycket bättre att veta riktlinjerna än att inte veta dem.

Ni däremot vet såklart bäst hur det ser ut hemma hos er och vilka skåp, lådor på balkongen, källarförråd eller utrymmen som lämpar sig bäst för vad.

IMG_1899

Varför man inte skall ha bröd i kylen – en mycket befogad fråga från Alex den skeptiske. 

Därför att kylan gör så att brödet blir torrare ännu snabbare. Det här råkar nämligen vara en av få saker jag minns från min livsmedelskemi. Dels avdunstar fukten i brödet (vilket det gör även i brödburken) och dels beror det på stärkelsen.

Så här.

När brödet bakas så bygger man glutennät för att få höjd, konsistens och bra karaktär. Då tvingar man liksom stärkelsen att ta helt nya former än vad den vill. Efter att brödet har bakats och svalnat så påbörjar det processen att sakta återvända till sin originalform som är en hård, kristalliserad form. Så när stärkelsen åter har hittat hem så är brödet torrt som fnöske.

Kylan i kylskåpet hjälper stärkelsen på sin vandring att hitta hem vilket gör att brödet blir torrt snabbare. Frysen däremot avstannar den här vandringen hemåt och bevarar brödet mjukt.

HUR ska man förvara sitt bröd. Först och främst så är bröd en färskvara och skall bli gammalt. Det visar bara att det inte är fullproppat med tillsatser.

Jag tycker att brödet blir allra bäst om man:

  • Köper helt bröd och skivar själv.
  • Ha bara framme så mycket som går åt och frys in resten. Ta fram lite i taget och tina långsamt.
  • Plastpåse eller pappåse? Är det färskt och skall ätas samma dag så gärna papp. Skall det förvaras så en tätslutande plastpåse.
  • Har ni ett bröd med bra skorpa så väck det till liv genom att värma i en ugn och spruta in lite vatten.
  • När jag bakar så gör jag ofta minilimpor som plockas fram en ur frysen åt gången. Så  en minilimpa är ungefär vad vår familj äter till frukost eller middag.
  • Och när väl brödet har blivit för hårt så stek på det till krutonger, gör varma mackor, grilla på det eller frys in och mal ner till ströbröd.

/Kristin

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s