Grillfavoriter

 

IMG_9764
Nygrillade makrillfiléer

Varje grillsäsong så dyker det upp mycket nyheter i både kött, fisk och grönsaksdisken som lämpar sig extra bra till grillen. Det är jättekul och jag testar gladeligen det mesta, men återkommer ofta till mina gamla hederliga favoriter. Vad har NI för favoriter?

Fisk

På fiskfronten är det visserligen väldigt bra att det varieras eftersom vi inte kan fortsätta att vara så insnöade på t. ex lax utan måste efterfråga lite andra arter (så länge de är ok att fiska). Sen skall vi inte glömma bort våra gamla klassiker som t. ex Strömming och makrill.

Kött

Precis när man tror att man har koll på köttdisken och alla styckningsdetaljer så ändras allt och får nya namn. Oftast finns de gamla namnen kvar och det är ungefär samma delar fast man styckar ut det på lite olika sätt. Det är ett tacksamt sätt att skapa nya produkter, och anamma mattrender och inspiration från världens alla hörn.

Är man osäker så frågar man sin handlare – alla tjusiga styckningstitlar kan fortfarande placeras på en skinka, bog eller annat.

När vi väl grillar kött så skall det vara bra kött och komma från glada djur. Då känns det även ok att det kostar lite mer. Fast då vill man ju även kunna göra köttet rättvisa. Här är några förslag som är lättjobbade på grillen.

IMG_8593 kopia
Grillad karré med bakad potatis & majsröra

Karré – en så prisvärd och god del. Det insprängda fettet ger den en fin marmorering och gör den enkel att få saftig på grillen. Det är svårt att misslyckas med karré.

Korv – är en så bra produkt. En korv med rätt tillbehör kan platsa lika bra på en finmiddag som ett barnkåls. Med rätt tillbehör så hittar den hem överallt. Tillåt dig dock att vara kräsen i ditt korvval för här finns mycket på marknaden. De måste inte ha tjusiga namn, utan kolla snarare på vad de innehåller. Våra barn hemma älskar t. ex Falukorvsburgare.

Hög kötthalt är bra, men låg kötthalt är superbra om resterande procent är fylld med något vettigt som t. ex Korvish.

Pluma – är en fin detalj som jag tror att många har missat. Den sitter långt fram på grisens skuldra. Pluman välkomnar vi från det spanska köket och Iberico grisen.

IMG_0020

IMG_9999
Grillad korv med hackade oliver

Vegetariskt

Grilla grönsaker – gott, nyttigt och även ett perfekt sätt att ta tillvara på grönsaker som börjar slokna.

Ett smidigt sätt är att använda en gammal form som man kan ställa direkt på grillen. Testa att blanda ut de grillade grönsakerna med en sallad, t ex en Grillad sallad med ädelkräm

IMG_9399
Grillad sallad med ädelkräm
Bönburgare
Bönburgare med valnötter & avokadokräm

Burgare – en riktigt bra veggburgare skall man göra själv. Det finns bra på marknaden, men att göra egna blir ännu bättre. Ta ett bra grundrecept och putsa till med dina egna favoritsmaker så blir det perfekt.

IMG_4723
Burgare med svarta bönor & rostad potatis

Och glöm inte att testa att grilla Fetaost,  Halloumi eller kanske Persikor.

IMG_9951
Grillade persikor med nötter & honung

Välkommen in i butiken!

pin_white_large (1)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s