Rub, glaze & marinad

IMG_9904

Vad är det egentligen för skillnad på rub, glaze och marinad? 

Rub, eller grillrub som det ofta kallas är en kryddblandning som man gnuggar in i maten. Grillmästare (oftast självutnämnda) har vanligtvis en egen signaturrub med ett recept som är så hemligt så att det kommer följa med dem i graven. Nu är det inte så svårt att få till en bra rub, utan man blandar mest ihop kryddor man tycker om.

IMG_9919

Man kan göra en torr rub med bara torra kryddor, eller så blandar man ut den med en skvätt olja för att få en krämigare konsistens.

Knusslet med en rub är att kryddor bränner lätt och smakar lite då bittert. Så en rub lämpar sig bättre för kortare grillning, indirekt grillning och man får ha koll på grillmaten för det går fort.

Fördelen med rub är att man kan slänga ihop den i sista sekund och få fart på smaken på kött, fisk och kyckling. Bra smaker att ha med i sin (signatur-)rub är chili, hickory, honung, peppar, farinsocker och sedan variera kryddor efter tillfälle.

IMG_9924

Glaze är en söt, lite klistrig blandning som man penslas på under grillningen för att ge extra smak och glans. Den görs oftast på honung, socker eller sirap för att det verkligen skall fastna på grillmaten. Tanken är att det skall bränna fast på maten, men inte smaka brännt. Så liksom med en rub så får man passa grillen.

Marinad/Grillolja är en blandning av kryddor och olja som helst kräver lite framförhållning. Marinaden blandas gärna några timmar eller till och med dagar innan så att grillmaten kan marineras länge och dra till sig alla smaker. Gör gärna extra marinad så att man kan fortsätta att pensla på köttet under grillningen. Tänk dock på att marinad där det har legat rått kött inte skall användas till något som inte skall tillagas.

IMG_4993-Redigera

Det är inte svårt att göra varken rub, glaze eller marinad själv, men det är inte heller fel att köpa en färdig när tiden inte räcker till. Hemlagat är gott, men det är inte klokt hur mycket bra det finns på marknaden.

Här hittar ni vårt goda sortiment på rub, glaze och marinad i:

Välkomna in i butiken!

/Kristin

badge_large (1)

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s