11 matvaror du INTE ska stoppa i kylen

Bananer, tomater, basilika och olivolja skjuts in i kylen! Nej, nej, nej!
Här är 11 matvaror du inte bör stoppa i kylen.

Svala temperaturer i all ära, men det är inte alltid en god idé att proppa kylen full. Trots vad många tror finns det livsmedel som inte hör hemma i kylskåp. Både smak och konsistens kan ta stryk och ibland kan till och med en fuktigt och kall kyl göra att maten blir dålig snabbt.

02_720

1. Bröd

Stoppar du brödet i kylen? Tänk om. Det finns de som håller fast vid tron att brödet håller längre i kylskåpet, det är också människor som får äta rätt torra brödbitar. Frysa brödet går bra, men kylskåpet bör du låta bli.

2. Lök (och vitlök)

Torrt och svalt ja, kallt och fuktigt nej. Därför är inte kylskåpet ett ultimat skåp att stoppa löken i. Och se upp för potatisarna! Håll lökarna borta från potatisen, eftersom de kan få löken att ruttna, och det är ju trist.

3. Potatis

Fukt och kyla är en bergsäker kombo om du vill ta död på potatisen. Därför går kylen bort. Lägg potatisen i eller på en torr papperspåse, inte en plastpåse. Förvara torrt och svalt och mörkt.

4. Avokado

Omogen avokado förvarar du i rumstemperatur tills den mjuknar. Vill du inte äta den direkt när den är mogen flyttar du den till kylen. Kyla är dock inte generellt bra för en avokado. Bruna fiberliknande trådar och bruna fläckar på fruktköttet är tecken på kylskador, och om du har avokado som aldrig verkar mogna kan det också vara ett tecken på en köldskadad avokado.

5. Basilika (och andra färska örter)

Färska örter är känsliga, och den generella regeln lyder: färska örter i rumstemperatur. Om de står i kruka. Har du skaffat dig färska örter i knippe däremot förvarar du dem i en påse i kylen.

6. Tomater

Tomaten är en känslig typ. Vill du utplåna all smak och konsistens hos en tomat är det i kylen du ska stoppa den. Lägg hellre tomaterna i en skål på köksbänken och gärna tillsammans med bananer, då de stimulerar mognaden av varandra.

7. Aubergine

Bästa sättet att ta död på en aubergine är att förvara den för kallt. Kyla får en aubergine att bli brunfläckig och trist. En sisådär 12-15 °C är en bra temperatur för dina äggplantor.

8. Oljor

Oljor kräver svalt och mörkt för att inte härskna, men kylskåpet är alldeles för kallt. Olja skiktar sig i kyla. Runt 15 °C är en bra temperatur och ett svalt skafferi är en perfekt plats för matoljor av olika slag.

9. Honung

Lagrar du honung i kylskåpet? Ja då kommer du förmodligen stå där med en tjock, kristalliserad röra. Låt honungen stå utanför kylskåpet så håller den i nästan i all oändlighet. Världens äldsta honung var en bra bit över 5000 år gammal och, hör och häpna, ätbar!

10. Bananer

Bananer i kylen? Stopp och belägg! En kall banan är en ledsen banan. I kylen blir bananen svart som synden och inte mår alls särskilt bra.

11. Melon

Hel melon trivs bra i rumstemperatur och tappar faktiskt smaken om du förvarar den i kylskåpet. När du skurit upp melonen däremot är det ändå kylskåpet som gäller.

Välkomna in i butiken!

badge_large (1)

18 reaktioner till “11 matvaror du INTE ska stoppa i kylen

  • kristin

   Hej Bingo!
   Fast är det inte bättre att veta vilken temperatur de trivs bäst i? Visst att det inte är många av oss som har en idealiskt ställe som håller rätt temperatur, men jag vill ju hellre veta vart löken trivs bäst så att jag kan hitta stället som ligger närmast i just min lägenhet.

   Ha det gott!
   /Kristin

   • Kristin

    Hej Husu!
    Fast det beror nog på vad man menar med ”håller”. Om det enda målet är att det inte skall mögla – så visst! Gör det dig inget att det blir torrt för att det ändå skall rostas – kanon! Men vill du äta ditt färska bröd i så bra skick några dagar till så tycker i alla fall jag att det bäst förvaras i rumstemperatur.
    Ha det gött!
    /Kristin

   • Laoinjo

    Du har rätt. Orsaken till att brödet inte blir torrt är att man omedvetet återfuktar brödet varje gång man har haft det ute i rumsluften och stoppar in det igen. Vad som händer när man stoppar in en försluten påse med rumsluft i kylen är att den relativa luftfuktigheten ökar med temperatursänningen. Ju kallare luft, ju mindre fukt kan den hålla. Man får alltså kondens som fälls ut i brödet varje gång man stoppar tillbaka påsen i kylen. Brödet återfår då vätska som dunstat bort. Det är vätskeförlusten som gör brödet torrt. Däremot tenderar brödet att mögla snabbare om man har det i kylen, eftersom tillgången på fukt ökar mögeltakten. Men kylan motverkar samtidigt mögeltillväxten så det beror lite på vilken mögeltyp man får och ur ofta man stoppar ut och in påsen ur kylen.

    Men tar man ut brödet ur kylen en gång per dag och stoppar in det igen så förhindrar man att brödet blir torrt. Men det är inte kylan i sig som gör det, utan att man ständigt återfuktar brödet.

 1. susanne

  Tipsen är gamla husmorstips och utgår från uthusprincipen daterad medeltid – 1800- tal, dvs att bostaden är utrustad med kallskafferi , ett utrymme som i princip slutade byggas in i lägenheter sedan kylskåpet blev populärt. De som idag oftast har tilgång till skafferi är de som bor i eget hus , villa , gård osv, med källare el uthus, förråd osv,. Tipsen riktar sig alltså och utgår ifrån ett välbärgat hem med kallskafferi som har ekonomi nog att äta avocado och meloner så ofta att de behöver förvaras i hemmet.
  Säg var ska studenten på studentlängan, flyktingen på förläggningen, förvara ens sin lök i dag?

  • kristin

   Hej Susanne!
   Fast är det inte bättre att veta vart frukt och grönt trivs bäst? Visst att det inte är många av oss som har en idealiskt ställe som håller rätt temperatur, men jag vill ju hellre veta vart löken trivs bäst så att jag kan hitta stället som ligger närmast i just min lägenhet.
   Jag har alltid bott i lägenhet och haft turen att ha kallskafferi i en lägenhet, balkong i en annan, källare i en, källarförråd, cykelförråd….så visst det är inte helt enkelt men ibland finns det lösningar.
   Ha det gott!
   /Kristin

   • Lars

    Så man ska alltså i rättvisans namn inte ge tips i den händelse att någon inte dra nytta av dem? Ska vi kanske helt enkelt bestämma att saker förhåller sig på ett annat sätt, som passar fler? Innan man meddelar att man känner sig kränkt av hela världen ska man kanske fundera över varför man känner så. Är det bananernas fel, eller är det bara jag?

  • Johan

   Det är människor som du som skapar näthat. Såhär är det. I SVERIGE där du och jag bor så är det bara den hemlösa som inte har råd med skafferi. Studenten på studentlängan har förmodligen ett eget hyllplan i ett delat skafferi och flyktingen på förläggningen delar nog sitt skafferi som är större än studentens viceversa. Försök INTE att med din vänsterideologi göra skafferiet till en klassfråga när det handlar om hur en ska förvara sin mat för att SPARA pengar inte slösa dom.

 2. Alex den skeptiske

  Att vissa frukter och grönsaker inte mår bra av kyla förstår jag utan problem, men att bröd blir torrt. Jag behöver en (vetenskaplig) förklaring eller en källa, för det tror jag är en myt. Kanske spridd av bagarna själva för att folk ska ha brödet i rumstemperatur där det möglar snabbare? :-)

  • Brunteman

   Jag håller med Alex den skeptiske, har brödet i kylen, håller skitbra, sedan går det att rosta om man vill. I rumstemp så möglar det som sagt direkt…
   Sedan är det konstigt att, iaf på ”mitt” Maxi, där de har potatisen bredvid löken…
   Jag bor i hus men min källare har bara 19 grader året runt, rummen är varmare, kylen ca 5 grader, så vad gör jag? Vad förvarar jag var? De flesta har ju inte skafferi om jag nu tittar på grannar och vänner… Kanske köpa en vinkyl? ;-)

   • Kristin

    Brunteman – En drickakyl i förrådet är inte alls en dum idé om man vill ha bra förvaring. Hade själv en gammal spendrupskyl i garaget förr (restauranger brukar sälja ut när de renoverar).
    Sen vad gäller brödet så är det såklart en smaksak hur man föredrar det. Som jag skrev så försvinner vätskan snabbare i kylan vilket alltså gör brödet torrt, men utan vätska så möglar det inte lika fort. Så det beror såklart på hur länge du skall förvara det. Själv föredrar jag rumstemperetur så att det inte blir torrt, och har jag mycket så fryser jag in.
    Trevlig sommar till dig!

 3. Peter

  Jag bor inte i ett välbärgat hem men råkar ha ett skåp som håller en temperatur runt 12grader året om, så det fick bli ett skafferi. Hade jag inte haft det, hade jag ändå viljat att ha kunskapen om vad som är bäst för maten. Tråkigt att folk känner behovet att kommentera själviskt att dem inte ett skafferi utrymme o därför inte kan ta emot information!!
  /Peter

 4. My maniette

  Jag bor i en liten etta på 21 kvm i ett höghus byggt på 60 talet. Vi har ingen spis men hör och häpna kallskafferi. Hurra!!!! Det är verkligen fantastiskt. Jag tror den stora läxan här är att börja bygga kallskafferi i alla nya hus som byggs. Förstår verkligen inte hur man kan leva utan nu när jag har börjat med detta fantastiska förråd.

 5. jense8

  Jättebra tips tack. Vissa kände man redan till men vissa inte. Nu får man lättare att hitta i kylen alternativt mer plats för riktiga kylvaror.
  Jens Ehrs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s