En grön sommarfest

 

IMG_4813
Bruschetta med tomat & mozzarella 

Om någon (vi kan kalla honom Måns och säga att han är VD här på Mat.se) kommer och säger att det är dags för student hemma och studenten skulle vilja ha en grön bjudning.

Jag gissar att det sker i många hem just nu eftersom våra ungdomar har fattat det här med vikten, fördelarna och allt det goda med ett grönare liv. Så nu ställer vi siktet på en grön, ljus framtid.

Det är naturligtvis inga konstigheter att ha en grön sommarbjudning, men ibland kan det vara skönt att luta sig mot några stöttepelare. Så här kommer lite tips till sommarfesten (vare sig den är vegetarisk eller inte). Klicka på länkarna under bilderna för att komma till recepten.

IMG_1562
Quesadillas med svarta bönor & ostkräm

Har man stora tillställningar så kanske gästerna droppar in under en period. Som gäst är det då alltid trevligt att komma till något gott, och som värd är det alltid trevligt att gästerna har något att pyssla med medan du som värd irrar omkring och fixar det sista.

Så lite småplock att börja med som även får igång minglandet på alla gäster. Här är det alltid bra med mat som man kan äta med händerna, som inte är för kladdig och gärna något som sätter igång konversationen.

Är det buffé som skall serveras så kanske man istället samlar alltsammans på ett enda stort buffébord.

18663
Våfflor med fetaost & äpple
IMG_6081
Pizza med färskpotatis

Sen behöver man en matig bas. Den delen där man litar på att alla skall bli mätta. Den som man har gjort lite extra av och har backup i kylen. Den som ni också med ganska stor säkerhet kommer att äta i några dagar efter studenten.

Den matiga salladen kan vara paj, lasagne eller matiga sallader av alla slag. Vad gäller sallader så tänk på några bra grundregler. Det är nämligen stor skillnad på pastasallad och pastasallad.

 • Hur man skär grönsaker och dylikt. Exempelvis fetaost ser mycket trevligare ut om man bryter den istället för att skära i bitar.
 • Val av pasta potatis, gryn, vete….välj med omsorg.
 • Koktid – pasta, gryn etc. får inte vara överkokt.
 • Blanda konsistens och färg.
 • Det mesta går att förbereda innan, men allt behöver inte blandas ihop för tidigt. Som grönsallad, avokado, rödlöksskivor är sådant som blir tråkigt om det står för länge. Så blanda dressing, vinegrette, sallad var för sig, men blanda inte samman det förens det är dags att servera.
IMG_9791
Avokadosallad med dill, ägg & potatis
17306
Ostpaj
IMG_4158
Matvetesallad med bönor, feta & rostade solrosfrön
IMG_0565
Caserecce med sparris & feta

Sen vad skall vi ha för kött? Nej det skall inte vara kött eller fisk , men mentalt så vill vi gärna ha en tydlig ersättare. Vi är dels formade i att tänka tallriksmodell, och dels vill vi bryta av med både smak och form. Näringsmässigt så räcker det fint med alla de andra rätterna, men vi vill få i oss mer än bara näring.

Så några saker att ”sätta tänderna i”.

IMG_6791
Morotsbiffar
obl4iwfvvhkztarxpgt5
Zucchinibiffar med avokadosallad & mandelkräm

Sen det lilla extra – en jätteviktig del. Det är här man väger upp för:

 • Kommer det här kännas lite?
 • Har vi snålat?
 • Jobbar vi för mycket med samma smaker?
 • Finns det något till barnen?
 • Har vi något med hetta? Koriander? Trendigt?
 • Hur ser det ut på buffén?
 • Allergiker?

Här adderar man även gärna lite ost, rädisor, oliver, snacks, druvor, bröd, röror, inläggningar och vad mer man tycker om.

IMG_0045
Baba ganoush
Nöt- & kikärtsröra
Kikärts & nötröra
IMG_5611
Gaspacho
IMG_0258
Morötter & sparris med citronolja

Sen det lilla extra, extra – skulle det vara så att ni har tid så inpar det ALLTID på gästerna att baka eget knäckebröd, kärna eget smör, göra egen lemonade, …..

16382
Kumminkryddat knäcke med brynt, vispat smör

Slutligen lite praktiska buffétips:

 • På en buffé behöver inte alla rätter höra ihop i ett särskilt tema, man kan blanda lite som man vill men ändå knyta ihop dem med dekoration och placering. Dekorera gärna med säsongen, plocka av vad som finns i skog och trädgård. Det piffar upp hela bordet.
 • Placera rätterna efter vad som finns mycket av. Har ni mycket bröd exempelvis så placera det i början, och kanske de begränsade skaldjuren i slutet.
 • Är man många gäster så är det bra att kunna ta från två håll.
  Kalla rätter är naturligtvis smidigast, men ta gärna med vädret i planeringen. Är det kallt är man sugen på något varmt och tvärtom.
  Bra varma bufférätter som håller värmen länge är soppor, gratänger, lasagne, grytor och pajer. Servera dem gärna i kastruller och formar av gjutjärn så håller de värmen ännu längre.
 • Ta det lite lugnt med allt för dominerande kryddor och hetta.
 • Vad man har för dryck beror såklart helt på vad det är för tillställning, men låt även här vädret vara med att bestämma.
 • Det är både trevligt och smidigt att låta gästen göra egna saker vid buffén. Exempelvis en toast skagen som ändå blir trist om den står för länge. Låt gästen rosta bröd och bygga ihop sin egen. Lägga bananer på grillen eller bränna av sin Creme brulée själv.
 • Skriv ut eller visa med dekorationer vad rätterna innehåller. Att låta barnen skriva skyltar brukar vara poppis. Är du pysslig så kan man lägga ner mycket energi på egna skyltar och är man som undertecknad lite lat så kan det vara smidigt att köpa engångsduk eller vaxpapper och skriva direkt på bordet.
 • Delegera – folk vill hjälpa till men vi är oftast för dåliga på att be om hjälp. Sen även det geniala konceptet – Knytkalasbuffé. Ett mycket bra koncept. Det blir inte mycket jobb om alla bidrar med något.
 • Och det mest geniala av allt – Låt någon annan i en orange bil bära hem all mat.

Välkommen in i butiken! 

badge_large (1)

/Kristin

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s