Sparris

IMG_0565
Casarecce med sparris & feta

Nu är de här! Svenska, gröna, vita, spänstiga, späda och ljuvliga. Länge leve sparrisen!

Det är även nu vi kan hitta den närproducerade och prisvänliga sparrisen. I alla fall den gröna. Den vita både odlade och åt vi mycket mer av förr i Sverige. Nu föredrar vi den gröna medan Europa (i alla fall norra) prisar den vita.

Så den vita i butiken är dels dyrare och dels inte lika stor chans att den är närodlad. Från maj till juni skördas den gröna svenska sparrisen runt om i landet. Idag hittar vi sparrisodlingar bland annat på Gotland, i Östergötland, Bohuslän, Skåne och längs den uppländska kusten.

Egentligen är den vita och den gröna samma grönsak fast den har odlats på olika sätt. Den vita kupas över och växer utan ljus. Den gröna får istället se solen och får en vacker grön färg.

21502
Sparris med vispat brynt smör & pocherat ägg

Den vita är aningen robustare än den gröna och kräver lite längre tillagning. Nu när de är i säsong så behöver man oftast inte skala dem, utan de fungerar fint att koka och/eller grilla som de är. Skär bara bort den lite träiga biten längst ner.

Det vanligaste felet vi gör med sparris är att vi tillagar dem för länge. Helst skall de ha både spänst och färg kvar när de kommer till vår tallrik. Då både smakar de bäst och behåller sina nyttigheter.

IMG_9143

Tillagningstips!

  • Grillen – Pensla dem med olja och grilla dem tills de fått fina grillränder. Strö över lite flingsalt, olivolja och rostade pinjenötter.
  • I panna – Smörtek dem i en het panna någon minut. Dra några varv med pepparkvarnen och hyvla över lite parmesanost
  • Koka – Hur länge man ska koka dem beror förstås på sparrisens tjocklek, men knappt 1 minut räcker oftast gott och väl – en så kallad blanchering. Vit sparris kan behöva någon minut längre än grön sparris.
  • Salt & smak – Det är gott med något salt tillsammans med sparris. Ovan med flingsalt, parmesan eller som nedan tillsammans med en av mina favoriter – lufttorkad skinka som man torkar i ugnen så att den blir alldels knaprig. Skiva ner skinkan i mindre bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Torka i 180° tills de är torra och knapriga, ca 10 minuter.
IMG_2707
Sparris med knaprig skinka

Det är även gott att servera med smaksatt smör, aioli, citrusfrukter, brynt smör, pocherat ägg, hollandaise…..asch här hittar ni alla våra goda sparrisrecept istället. 

Just nu i butik har vi svenskodlad, svensk kravodlad samt importerad från Italien. Ni väljer själva vilken ni föredrar:)

/Kristin

En reaktion till “Sparris

  1. ShopOnlajn.se

    Jag älskar sparris och skulle vilja äta det oftare! Men… jag är rätt kass på att tillaga den. Den blir ofta för överkokt (sjuder den ibland). Vad har du för tips?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s