10 bra saker att veta om vår älskade avokado

IMG_8829

  • De är underbara att grilla. Dela dem, pensla med lite olja och grilla dem tills de fått fina grillränder och känns lite mjuka. Goda att äta som de är, mosa ner i en sallad eller till en guacamole.
  • De är inte bara goda utan innehåller även massa nyttigheter. Höga halter av exempelvis kalium och omättat fett.
  • Hur får man en avokdo att mogna? Lägg den i en påse tillsammans med två äpplen eller päron i ungefär ett dygn. Ett litet miniväxthus kickas igång.
  • Avokadon gillar sin kärna. Skall du bara använda halva avokadon så låt kärnan sitta kvar. Har du gjort en guacamole eller annan sås så låt kärnan ligga med i dippen när den förvaras i kylen. Avokadon håller både färg och konsistens bättre då.
  • Avokado och citrus gillar även varandra. Både vad gäller smak och utseende. På samma sätt som kärnan så bevarar citrusen färg och konsistens längre.
  • Plantera om kärnan – tvätta kärnan och låt den sedan ligga och torka 1-2 dygn. Plantera i en kruka med lätt fuktigt, sandig blomjord så att cirka 1 centimeter av toppen på avokadokärnan tittar upp. – Ta en plastpåse med andningshål över krukan, den håller jämn fuktighet. När grodd och rötterna kommer, planterar du den i kruka.
  • Jag brukar använda avokado som ansiktsmask när huden känns lite torr och trött. Det är bara att mosa en halv avokado tillsammans med en tesked honung. Stryk ut på ren hy och låt verka i ungefär en kvart. Skölj av med ljummet vatten. Vill man ha den lite skrubbigare så blanda ner 1 msk havregryn.
  • Testa att blanda ner avokadon i smoothies, gärna tillsammans med lime och gurka. Mättande, nyttigt och gott!
  • En (av många) fördelar med att handla sin mat på nätet är att kunderna inte känner och klämmer sönder produkterna. Och det gäller verkligen avokado. Matbutiker slänger mängder av dåliga avokados. Vi kunder vill hitta en som är mogen så vi klämmer oss fram. Vad vi nog inte förstår är att avokadon inte riktigt tål det, utan sakta börjar ruttna då.
  • Så hur skall man då veta om den är mogen? Man får känna på den – men jätteförsiktigt. Kupa handen runt hela frukten, främst runt kärnan och känn. Svårast kan vara att skilja på mogen och övermogen. Ett knep är att ta bort den lilla knappen till stjälk som brukar sitta kvar. Är det en mörk, trist färg så är den övermogen. Är den ljus och pigg i färgen så är den perfekt.

/Kristin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s