Aubergine & baba ganoush

IMG_0045

Jag är väldigt förtjust i geggor och röror av olika slag. Då är liksom lunchen eller middagen redan en bit på väg och det behöver inte finnas så mycket mer i kylen.

En av favoriterna är baba ganoush på aubergine, den har vi nästan alltid hemma i kylen när det är grillsäsong. Är även väldigt förtjust i aubergine, denna planta som jag tror att många felaktigt har dömt ut som en grönsaks som mest smakar svampigt och oljigt.

Visst kan den bli aningen svampig för att den innehåller mycket vatten, den kan även suga åt sig mycket olja. Men vattna ur den innan tillagning med hjälp av lite salt som får stå och dra så löser ni det problemet.

Aubergine är en bra grönsak att jobba med och förutom röror gillar jag att grilla den i skivor eller halvor, ugnsbaka lådor, gratäng samt kryddiga grytor med färs. Den är ganska neutral i smaken och tar gärna sällskap av kryddor av olika slag. Vanligast är den tillsammans med orientaliska smaker – jättegott men låt det inte stanna där utan testa er vidare.

IMG_0043

Skall man grilla eller steka på dem så tänk på att ha en riktigt het panna. Oftast i recept, framförallt röror, så vill de att man skall skala den eller gröpa ur den. Jag tycker att man skall behålla skalet. Det tillför både smak, finare färg och fibrer.

Här har vi grillat den med skal, men gjorde röran utan för att få lite kontrast i färg. Vill man ha ett fastare kött, och få bort den något svampiga känslan så dra ur lite vätska. Salta skivorna på bägge sidor och låta dem stå och dra ett tag. Torka av och lägg i pannan med lite olja.

badge_large (1)

/Kristin

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s