Tio goda buffétips

Grön skön valborgsbuffé

Det här med buffé är väl ändå ett väldigt bra koncept. Den kan varieras åt precis vilket håll man vill vare sig det gäller ambition, budget eller storlek. Perfekt mat när man bjuder in till fest, och allra roligast blir festen om alla – alltså även DU är med.

Det är inte roligt för gästerna med en värd som mest irrar omkring och det är inte roligt att vara den värden heller. Så planering, mat som går att förbereda och delegering är några bra ledord när man skall fixa en buffé.

Den här buffén lagade jag och Michael till förra Valborg. En härlig vegetarisk buffé fylld med vårprimörer av olika slag. Här hittar ni recepten + ännu mer buffé och plockmat.

Morötter & sparris

Förutom goda vänner och god mat så kan det vara bra att tänka på några fler saker:

Buffétips:

  1. På en buffé behöver inte alla rätter höra ihop i ett särskilt tema, man kan blanda lite som man vill men ändå knyta ihop dem med dekoration och placering. Dekorera gärna med säsongen, plocka av vad som finns i skog och trädgård. Det piffar upp hela bordet.
  2. Placera rätterna efter vad som finns mycket av. Har ni mycket bröd exempelvis så placera det i början, och kanske de begränsade skaldjuren i slutet.
  3. Är man många gäster så är det bra att kunna ta från två håll.
  4. Kalla rätter är naturligtvis smidigast, men ta gärna med vädret i planeringen. Är det kallt är man sugen på något varmt och tvärtom.
  5. Bra varma bufférätter som håller värmen länge är soppor, gratänger, lasagne, grytor och pajer. Servera dem gärna i kastruller och formar av gjutjärn så håller de värmen ännu längre.
  6. Ta det lite lugnt med allt för dominerande kryddor och hetta.
  7. Vad man har för dryck beror såklart helt på vad det är för tillställning, men låt även här vädret vara med att bestämma.
  8. Det är både trevligt och smidigt att låta gästen göra egna saker vid buffén. Exempelvis en toast skagen som ändå blir trist om den står för länge. Låt gästen rosta bröd och bygga ihop sin egen. Eller lägga bananer på grillen och bränna av sin Creme brulée själv.
  9. Skriv ut eller visa med dekorationer vad rätterna innehåller. Att låta barnen skriva skyltar brukar vara poppis. Är du pysslig så kan man lägga ner mycket energi på egna skyltar och är man som undertecknad lite lat så kan det vara smidigt att köpa engångsduk eller vaxpapper och skriva direkt på bordet.
  10. Delegera – folk vill hjälpa till men vi är oftast för dåliga på att be om hjälp. Sen även det geniala konceptet – Knytkalasbuffé. Ett mycket bra koncept. Det blir inte mycket jobb om alla bidrar med något.

pin_white_large (1)

Sista bonustipset – beställ hem maten! För en buffé tenderar att bli mycket mat som skall bäras hem.  Använd dina egna recept eller plocka ur vår receptbank. Är ni flera som delar på kalaset så missa inte den smarta funktionen att ni kan dela inköpslistor sinsemellan. Så himla smidigt!

/Kristin

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s