Lyxiga ägg

IMG_0437Älskar påsken, och kanske allra mest att det är fokus på fest, vår och god mat men utan så mycket krav och måsten.

Nu kommer påsken tidigt i vår, det märks om inte annat på att vårprimörerna inte kommit lika långt som andra år. Men lite har allt börjat dyka upp.

För min del räcker det med vårprimörer, sill och självklart ägg. Älskar ägg. Att äta dem precis som de är – eller lyxa till dem som bare den. Så mycket möjligheter med ett litet ägg.

IMG_0449

Här har vi läxat till dem med pilgrimsmussla, äggröra med tryffelolja, svart tångsallad med sesamfrön, gravad lax med hovmästarsås, krabbklor och löjrom.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Något mer som är väldigt bra med ägg är att regelverket är så tydligt för oss konsumenter. Med hjälp av märkningen på varje ägg får vi reda på hur äggen produceras, det vill säga hur hönan lever, hur hon bor och i vilken miljö hon vistas.

Siffer- och bokstavsraden (koden) på ägget berättar följande:

Den första siffran i numret visar vilken produktionsmetod som använts. Alltså om hönorna får gå ute, vilken inredning stallet har ect.

0 = Ekologiska ägg
1 = Frigående utomhus
2 = Frigående inomhus
3 = Bur

Sen anges vilket land ägget är producerat i. Är det stämplat med SE är det alltså värpt av en svensk höna. Vidare kan man även utläsa på vilken gård, vilken bonde (äggproducent) och även vilket stall hönorna har bott i.

Så alla ägg som säljs i butiken går att spåra ända tillbaka till sin stallplats. Kravet på att ägget ska märkas gäller i alla EU-länder. Så alltså kan vi som konsument verkligen välja hur vi tycker att hönorna skall leva.

Glad äggpåsk!

/Kristin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s