Från rot till blast

 

19091
Skinkmacka med chévreröra på gräslök & rädisblast

När vi pratar om kött kommer ofta uttrycket ”nose to tail”. Alltså att vi skall ta vara på hela djuret och återupptäcka alla de styckningsdelar som var självklara i vår mat förr. Överlag håller vi på att återupptäcka mycket av det det föredömliga resurstänket våra gamla släktingar praktiserade.

Samma tänk gäller faktiskt när det kommer till grönsaker . Vi måste tänka mer från rot till blast. Varför skall vi slänga halva grönsaken när den är både god och nyttig. Den funkar faktiskt till mer än att vara snygg i vår matkasse.

Helst vill man bara uppmuntra till att våga testa. Är ni grönsaskjucie-drickare så har ni säkert redan testat. Där är blasten väldigt bar att mixa med. Så handla eko. Skölj den väl och börja testa.

IMG_6791
Morotsbiffar med blast

Morotsblast
Morotsblast är en av de fina blastbuketter som vi är mest vana att få med oss hem. Och morotsblasten är jättebra – både dekorativ, god och nyttig. Skölj noga och hacka ner i en sallad, fräs med i en soppa eller testa att mixa en pesto, tapenade eller gremolata.

Blastpesto –  Skölj en knippe blast och mixa sedan med 1 dl olja och 1 dl rostade solrosfrön.

mebc3wvcdb3jsseqwxf4-2
Potatissallad med pepparrot, rädisor & blast

Blast från Rädisa

Blasten från rädisor går smakar ganska mycket rädisa, fast lite mer åt pepparrot hållet. Jag tycker att den är jättegod och mina barn tyckte att det var kanske det äckligaste de hade smakat (de var för övrigt inte lika begeistrade åt hela den här idéen att det fanns ÄNNU mer på grönsaken man skulle äta).

Allra godast är den nu på våren (men vilka vårprimörer är inte det). Smaken av pepparrot gör att man vill gå åt wasabi-hållet (wasabi på tub är oftast färgad pepparrot). Testa att göra peston även på den här blasten – som en wasabipesto. Eller bara mixa den med olja, salt och peppar som en wasabikräm.

22234
Pesto på spenat eller grönsaksblast

Rödbetsblast
Rödbetsblast påminner ganska mycket om mangold så använd den på samma sätt. Jamen vad gör man med mangold då?

Jag gillar att ha med den i grönsakswok, pastasås och i alla lådor som går in i ungen, dvs gratäng, paj och lasagne.

Fast allra godast är att bara fräsa på den i en stor klick smör tillsammans med schalottenlök och lite svamp. Testa även pesto eller soppa på samma sätt som med morotsblasten.

Har man fått stora stjälkar på sina rödbetor så testa att använda dem på samma sätt som sparris.

Tänk på:

  • Gröna blad är en aning hårdsmälta för den oinvigde grönsaksätaren. Så precis som allt annat bör man inte överdriva.
  • Rödbetsblast (liksom spenat ) innehåller mycket nitrat och kan även den ge magont om man skulle äta överdrivet mycket. Ge den inte heller till barn under 1 år.
  • Bäst är att använda blast från ekologiskt odlade grönsaker eller ännu hellre odla själv. Här börjar ni odla

/Kristin

One thought on “Från rot till blast

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s