Andra chansen för skafferiet

Precis som de flesta andra har du säkert saker i kylskåpet som blivit stående efter en middag – en eller två matskedar pesto i en burk. Nu vill vi ge ditt skafferi en andra chans och ge tips på en hel buffé av ”rester”.

Varje år slängs alldeles för mycket mat, nu är det dags att vi en gång för alla hjälps åt att minska matsvinnet.

Skriv inköpslistor. Planera dina inköp och håll koll på vad du redan har hemma, så undviker du onödiga inköp.

Dubbelkolla datum och välj middagsmaten efter hållbarheten. Spar de råvaror som håller lite längre och tillaga varor med kortare datum först.

Kontrollera temperaturen. Kylskåpstemperaturen är en viktig faktor för hållbarheten, 4-5°C är ett bra riktmärke. Rotera även varorna i kylskåp och skafferi så att du verkligen ser vad du har. Flytta fram förpackningar som är öppnade.

Spara pengar. Att kasta mat betyder också att du slösar bort pengar.

När du tror att skafferiet är tomt...

Andra chansen-buffé

Sallad på semitorkade grönsaker
Ugnsbaka tomater, paprikor, zucchini med olivolja, vitlök, salt & peppar. Blanda med överblivet ris/potatis/pasta. Har du överbliven kyckling, tonfisk eller skinka? Toppen, ner med den i salladen!

Bruschetta med olivröra
Tunt skivat bröd som rostats i ugn med olivolja och vitlök. Toppa med en halv burk hackade oliver och en sardell eller lite kapris. Finns det persilja, rena lyxen.

Pizzaslice
En plain pizzadeg toppad med lite crème fraîche och rivna ostkanter. Här kan vi verkligen floyda. Det mesta smakar finfint på pizza, så lägg på sista skinkskivan och champinjonerna.

Grönsaker & dipp
Skala och skär morötter och gurka i stavar. Lägg i iskallt vatten så kan du uppbringa lite spänst igen. Dippsåser kan ha en bas av crème fraîche, gräddfil, yoghurt och en klick majonnäs. Smaksätt sedan med pestoskvätten, sista skeden mangochutney eller lite frysta hackade örter och pressad vitlök.

Sliders
Små mackor med läcker fyllning. Skiva och rosta bröden. Lägg på ett salladsblad, lite grönsaker och en klick röra. Finns det pulled pork över från i söndags är det toppen, lägg annars på en brödskiva som lock och en tandpetare för att hålla ihop.

Milkshake
Mixa mjölk och den där glassen som ändå inte räcker till mer än en person. Toppa med hackade hasselnötter eller grillade marshmallowsbitar.

Smörfräst frukt
Om äpplena/päronen blivit lite mjuka och tråkiga i skalet. Skala och stek klyftor i lite smör och strösocker så får de en läcker knäckig yta. Smula över två överblivna småkakor för lite krisp. Kanel eller kardemumma är perfekta kryddor att toppa med.

Fram med alla små slattar och rester, här ska lagas festmat.

/Michael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s