Piripiri, habanero, chipotle, morita & guajillo

 

21580
Fläskfilé med piri piri

 

Jag är en stor chilibrukare, men gillar inte direkt starkt mat. Hur går det ihop?

Chili i maten behöver nämligen inte vara förenat med hetta. Det kan såklart vara det, men för min del så är det främst smaken jag vill åt. På samma sätt som man använder lök och vitlök utan att vara ute efter själva löksmaken. Chili, vitlök, gullök, ingefära….listan kan göras lång på bra smaker som inte skall ta över utan bara samsas fint ihop med andra smaker. Sen ibland kan de få ta över showen och vara huvudperson.

Det finns närmare 150 olika chilisorter som sitter inne på olika smaker, egenskaper och framförallt olika styrka. Styrkan mäts i något som heter en Scovilleskala där man går från 0 upp till 300 000. Paprikan har ungefär 1, och habanero kan toppa med 300 000.

20909
Papayasalsa med koriander & chili

För att göra det enklare så delar man in det i 1-10 där:

1-3 = mild

4-7 = medium

8-10 = hot

Sen vill jag också reda ut att sådana där människor som skall stoltsera med hur stark mat de kan äta…fjanterier. Kör vidare på det ni så sitter vi andra här bredvid och känner smaken.

IMG_6180
Fläskytterfilé med citrus, chili & rostad potatis

Jag har länge varit en trogen användare av spansk peppar, den som oftast enbart kallas röd chili. Den är prisvärd och ganska förutsägbar i styrka och smak. En bra chili att börja med om man inte är en stor chilinyttjare.

Sen finns det som sagt en väldig massa fler sorter och vi har nyligen utökat vårt chilisortiment i butiken vilket vi bugar och bockar för i Matstudion. Tack inköpare Kaisa, Thomas och Nicklas! Vi ser mycket fram emot att börja provlaga i köket.

Här hittar ni hela chilifrukt-sortimentet i Göteborg, Stockholm och Malmö.Underbara att jobba med, men vi får nog nämna några mer saker om hetta då.

IMG_3753
Chilifrästa musslor

Styrkan är ett ämne som heter Capsacin och om ni har smakat på riktig hetta så vet ni att det först dröjer lite, sen smäller det till och bränner på bak i svalget. Har ni fått i er alldeles för starkt så är det bästa att dämpa med mjölkprodukter.

Som ni kanske märkt så har vatten motsatt effekt. Det är för att capsacin är en olja så vatten löser inte upp det utan sprider snarare ut det i hela munnen.

Capsacinet har faktiskt även massa bra egenskaper och används mycket som naturläkemedel. Den är en stark antioxidant, sätter fart på endorfinerna och ökar ämnesomsättningen.

lei1atqrk5je7mikomte
Gratinerat bröd med ost & chili

Lite förenklat kan man säga så här:

  • Mycket av styrkan sitter i innerväggar och kärnorna. De brukar jag strunta i för smaken sitter mest i själva skalet.
  • Ta hellre för lite, och addera mer sedan.
  • Är man många kring bordet så tycker jag att det är juste att låta gästen välja hur starkt eller milt man vill ha det. Sätt i sådana fall styrkan i såsen bredvid.
  • Tänk på att det smakar hetare när maten är varm.
  • Tvätta händerna efteråt. Att pilla sig i ögonen, på barnen eller att gå och kissa som kille. Inte bra.

/Kristin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s