Preppa för frukost med Overnight Oats & Bakad äpplegröt

IMG_2830

Frukosten är som bekant vårt viktigaste mål och som sätter ribban för resten av dagen. I alla fall om man frågar en svensk. Sen huruvida vi äter en bra frukost eller inte verkar variera. Själv älskar jag frukost och tror nog att jag äter bra. Fast sanningen är snarare att jag slever inte lite müsli samtidigt som jag försöker kränga på vinteroveraller på barn. Sen ångrar jag när jag kommer till jobbet att jag inte tagit med mig något.

Här kommer några väldigt enkla förslag på att preppa den trendiga burken med Overnight oats, på svenska kallad Davosgröt. Eller så kan man bara kalla den Övernattengröt. För det är vad det är –  gröt som inte skall kokas. Man blandar bara grynen med vätskan och låter den stå i en burk i kylskåpet över natten. På morgonen är den färdig att äta eller att ta med sig.

Overnight oats kan varieras i det oändliga, här är tre enkla recept som du kan variera efter eget tycke och smak. Sen även en variation på Havregrynsgröt som vi istället har bakat i ugnen.

Overnight oats

Vaniljyoghurt & müsli, 2 burkar

2 dl müsli
4 dl vaniljyoghurt

Mjölk, honung & chia, 1 burk
1 dl havregryn
2 dl mjölk
1 msk chia
o,5 msk honung

Havre, blåbär & chia, 1 burk
1 dl fiberhavregryn
2 dl havredryck
2 msk frysta blåbär
1 msk chia

Gör så här:
Blanda samman allt i en burk med lock. Ställ i kylen över natten. Toppa med frukt, bär, frön eller nötter. Ät din gröt direkt ur burken.

IMG_2854

Bakad äpplegröt (4 personer cirka 35 minuter)

4 dl havregryn
4 dl mjölk
2 msk linfrön
2-3 msk lönnsirap eller honung
1 st rivet ekologiskt äpple
1 st ägg
½ krm bakpulver
en nypa salt
en nypa kanel

Topping: Gott att klicka över lite smör, mer honung, frön eller nötter.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda först samman de torra råvarorna, och sedan resten.
2. Häll blandningen i en smord ugnsform. Vill man så kan man toppa med att klicka över smör, ringla över lite lönnsirap, frön och nötter.
3. Grädda 20-30 minuter mitt i ugnen.

Servera med äpple, kanel, frukt och bär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s