Att planera veckans mat kan ta tid – här är tipsen som gör det lättare.

Att göra en matsedel för hela veckan är ett utmärkt sätt att spara både tid och pengar. Men ibland är det svårt att komma på vad man ska laga. Här är tipsen som snabbar på din matplanering och gör den mer varierad.

Michael & Kristin i studion.

1. Gör en egen receptbank
Gör en lista med de recepten du lagar oftast – digitalt eller på papper – och skriv även upp vilka ingredienser som krävs. Det ska vara recept som du är snabb på att laga och som du självklart tycker är goda och som eventuellt funkar bra som matlåda. När du ska skriva din matlista väljer du från listan. Går mycket snabbare än att tänka fritt eller googla planlöst. Satsa på att ha minst 20 recept på listan, då blir variationen bra.

2. Låt veckodagen bestämma
Ät vegetariskt på måndagar, pasta på tisdagar, fisk på onsdagar och soppa på torsdagar – eller hur du nu själv vill lägga upp det. Fördelen med att ha bestämda matdagar är att man utan stor ansträngning kan planera in varierade maträtter över veckan. Dessutom är det lättare att komma på vad man ska äta om man letar i en speciell kategori.

3. Kolla skafferiet
Vad har du för mat hemma? Utgå från det när du planerar. Det ger bra inspiration. Ofta kommer du på att det räcker att komplettera med något litet för att få en ny maträtt på veckolistan.

4. Tänk säsong
Att utgå från vad som är prisvärt och gott för tillfället i butikerna är ett bra sätt att skapa variation i sin matlagning – och underlättar när du skriver matlista. Du snävar ned dina alternativ och får något att utgå från när du funderar.

5. Spara din lista
När du är klar med din matplanering så gör dig för all del inte av med den! Den är kanske inte så rolig att använda veckan efter, men om några månader kan den kännas fräsch igen!

6. Dela med dig
Varför inte skicka över din planering till en kompis? Starta ett utbyte några vänner emellan där ni delar med er av era veckomatsedlar och inköpslistor. Det sparar tid och ger inspiration!

7. Ta en smart genväg
Varje vecka skriver jag och Michael i Matsudion hela menyer för fem dagar. Du kan köpa kassen som den är, lägga till och byta recept och naturligtvis lägga till andra varor. Menyerna är också en perfekt inspirationskälla när du själv komponerar din veckomeny.

Här hittar ni våra färdiga matkassar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s