Julgalt, Lussekatt & Julkuse

IMG_5320

Saffran –  denna vackra, goda och dekorativa krydda.

Den känns även väldigt stämningsfull, såklart för att den hör julen till men även för att det finns något så Fjärran Östern exotiskt över den.

Den är som bekant dyr och jag känner mig alltid rik när jag har mycket saffran hemma i skafferiet.

För att inte tala om hur rika vi kände oss efter en resa till Marrakech. I alla fall tills vi insåg att all saffran i vår packning var gurkmeja:) Alldeles blåsta, och även imponerade av hur bra de lurade oss för oj vad vi skulle smaka och kontrollera alla kryddor vi köpte.

IMG_5318

Det är även en väldigt torr krydda så det kan vara bra att kicka igång den för att få ut så mycket smak och färg som möjligt. Ett sätt är att blötlägga den i lite hett vatten (även gott med konjak och rom) eller att mortla den med lite socker. Sockerbit brukar det alltid stå, men det kanske inte så många har hemma längre?

Sen kanske ni har läst om den världsviktiga nyheten att Lussekatterna inte alls blir bättre med kvarg, Kesella eller liknande. Att folk känner sig lurade.

Här har man bakat och ätit något som man trott varit gott i alla dessa år, och så var det tydligen inte det. Skam och konspiration (och lyxigt att bo i ett land när vi inte har värre saker att uppröras över)!

Jag har bakat både med och utan, och tycker nog att det blir bra på bägge sätt. Grejen är ju att man inte behöver använda fullt lika mycket smör om man tar kvarg. Fast då kan degen bli väl kladdig och man tillför mer mjöl – och då kan det bli torrt. Så både för och nackdelar.

35-1

Och medan vi ändå är inne på det här med bedrägerier, så nog är det vi tror oss kalla en Lussekatt egentligen en Julgalt. Galet! Sen verkar det finnas mycket delade kring namnen på de här  (Vi verkar ha format Liljor på översta bilden…kan tycka att de borde heta pojkar?)

Om ni söker julklapp till någon bakintresserad vän eller släkting, så tycker jag att ni skall kolla in loppis eller antikvariat efter gamla julkokböcker. Fantastiskt fina och med mycket bra tips.

28

Lussekatter, ca 30-40st

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g Kesella
  • 1 g saffran, 2 pkt
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • ca 18 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • 1 dl russin till garnering,

Fyllning till stora katter:

  • ca 4 dl mandelmassa, grovt riven
  • 1 apelsin, zest och juice
  • 1-2 dl russin

Så här:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37°. Häll spadet i bunken.
  3. Rör tills jästen har löst sig. Rör i kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
  4. Jäs under bakduk, ca 30 min.
  5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.

Lussekatter/Julgalt, ca 40 st:

  1. Dela degen i 4 delar.
  2. Rulla ut varje del och dela i 10 delar.
  3. Rulla till 1 cm tjocka rullar och forma lussekatter.
  4. Garnera med russin.
  5. Jäs i 20 min.
  6. Pensla med uppvispat ägg.
  7. Grädda i 250°, mitt i ugnen, 5-8 min.

Fyra stora katter

  1. Dela degen i 8 delar.
  2. Kavla ut till rundlar, ca 25 cm i diameter.
  3. Rör ihop fyllningen.
  4. Bred den på fyra av delarna, inte ända ut i kanten.
  5. Täck med de övriga delarna och tryck ihop kanten.
  6. Klipp 2 cm djupa och 1 cm breda flikar runt bröden.
  7. Vik upp en flik, vik ner en och fortsätt så runt brödet. Jäs 30 min.
  8. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200°, ca 20 min.
  9. Sikta florsocker över vid servering.

56

Bilderna kommer från en av mina gamla favoritböcker – Vår bakbok – Från ankarstock till Ölandslimpa, 77 sorters kakor samt tårta på tårta. Av Barbro Lindgren, Birgitta Villner Gyllenram. Teckningar Louise Öqvist

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s