Grönkål

Grönkålsallad med nötter & lagrad ostGrönkål – denna fina, goda, gröna sak som i olika former förgyller vintermånaderna. Det är ju lite torftigt på vår säsongsanpassade grönsaksfront just nu, men kålen är ett säkert kort. Nyttig är den också, rik på både A- E-, C-vitamin och järn. Ändå äter vi alldeles för lite av den.

Grönkålen har tack och lov fått en skjuts eftersom den har haft fördelen att vara trendig nu i några år. Det är jättebra, men även lite konstigt. Alltså att det krävs en trend för att vi skall förstå att det där som ligger runt julskinkan. Man kan äta det. De gör det det i USA. Fast de kallar det Kale. Men det finns här med. Vi har tydligen odlat det sen ungefär innan Kristus eller något. Men nu är den trendig, så passa på!

Sen skall jag inte fördumma trender därför att de för en massa bra med sig. Vi påminns om grönsaker som vi tydligen inte har uppftattat hur bra de är. Vi massa bra inspiration, recept och tips på hur man kan tillaga den. Den finns ekologisk nu, vilket kanske inte hade varit lika självklart. Så hurra för grönkålstrenden! Du är så välkommen!

Här får ni den i en sallad och i chipsformat. Tycker ni att den är lite besk i smaken, eller grov i konsistensen så förväll den lite innan ni använder den i maten.

Grönkålsallad med lagrad ost & solrosfrön

400 g grönkål
150 g västerbottenost
1 dl solrosfrön
1 pkt bacon (skippa om man vill)
1 röd lök
1/2 romansallad
2 msk rapsolja
1 citron, zest och juice
salt & peppar

Så här

Skär bort stammen och riv ner grönkålen i mindre bitar. Förväll eller ånga den hastigt.
Skiva ner bacon och stek det knaprigt. Blanda ner solrosfrön och stek med.
Tvätta citronen och riv av skalet. Hacka ner persilja och riv ner osten. Skiva ner rödlök och romansallad. Blanda samman allt.
Tips: Ånga kan man göra i ugn eller i en kastrull. Exempelvis kan man sätta ett durkslag i en kastrull med lite vatten i botten och lägga på lock. Eller kanske ni har en bambukorg. Eller önska sig en ångugn i julklapp.

Grönkålschips, 1-2 plåtar

½ grönkålshuvud
2 msk olivolja
flingsalt

Sätt ungen på 200°.
Skölj grönkål, skär bort mittsjälken och torka den med en ren handduk.
Riv grönkålen i mindre bitar och lägg glest på en plåt. De skall helst inte överlappa varandra.
Ringa olja och strö över salt och gegga runt.
Grädda mitt i ugnen i 10 minuter eller tills chipsen är krispiga.

Tips: Håll koll på dem för de bränner snabbt. Gör gärna detta ett bra tag innan eventuella gäster kommer för de luktar inte jättegott när de bakas.

IMG_5607

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s