Klockan är elva. Här är EKOT.

IMG_4287

Varje vecka på fredagar så skickar vår inköpare Erik i Stockholm vidare information om vad som är på gång eller inte i grönsakernas värld. Tack Erik!

Det är grönsakshandlarnas rapporter som berättar om konkreta saker från hela världen. Mest handlar det om väderleken och hur regn,vind, sol och temperatur påverkar alla skördar. Något som sedan syns direkt i vår grönsakshylla på pris, storlek, färg och ibland att produkten helt enkelt inte finns alls.

Det är ju nämligen många led som skall klaffa för att allt skall ligga på sin plats. Jag tror att vi glömmer bort det ibland. Allt klaffande i produktionsleden. Vi förstår varför våra egna tomater i trädgården inte mår så bra i spöregnet, men de i butik borde väl ha andra regler.

Det är ganska smart av Erik att skicka den där till oss. Så slipper han  blir det lite mindre tjat från oss i Matstudion. Varför är tomater så dyrt? HAR vi ingen färsk vitkål idag? Har vi pumpa? Kan du fixa ekologisk fänkål? Vi vill ha krondill? Varför??

IMG_9791

Alla recept vi skriver och lägger upp i receptbanken är kopplade direkt till olika produkter. Det är därför vi gapar och skriker när produkter tar slut eller skjuter iväg i pris. Det påverkar våra recept direkt. Det påverkar så klart butiken också, vilket är synd (läs – bryr vi oss inte lika mycket om).

Jag tycker i alla fall att det är jätteintressant att läsa om alla påverkande faktorer. Sen är det med lite blandade känslor jag läser om alla grönsaker vi importerar. Det är nog många som delar min dubbelmoral i att vi bara borde hålla oss till svenskproducerat som är i säsong, samtidigt som jag uppskattar vår stora gröna utbud. Vad som är härligt dock är att för varje rapport jag får så kommer nya ekologiska grönsaker på marknaden, en underbar frammarsch. Vår ekologiska försäljning ökar hela tiden, och ligger på 16-17%. Det är en jättefin siffra som gör att vi kan fortsätta att utöka vår ekologiska utbud.

IMG_8661

Den ekologiska rapporten idag från grönsaksvärlden lät så här (och jag tänker alltid att det känns som att jag lyssnar på Sveriges radio P1 och Sjörapporten. Fast det här handlar om ett annat eko.)

Spansk eko avokado och italiensk eko fänkål har nu kommit in på lager. Eko gurka har vi från Spanien men ser där en prisökning pga av kraftigt regnande. Däremot ser priserna nu ut att gå ner både för holländska och spanska eko tomater. För eko blomkål ser läget bättre ut och vi har holländsk eko blomkål till bra pris. Brist på holländsk eko chili, både röd och grön och det är även brist på holländsk eko blekselleri, vilket gör att vi väntar in spansk. Det är dålig tillgång på eko zucchini vilket leder till höga priser. Spansk ekologisk isbergssallad påverkas mycket av regnet varpå kvalitén gör att vi får avvakta en vecka innan vi lastar in.   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s