Pumpadags!

IMG_4269

Älskar när man får frossa loss i teman och framförallt när de innehåller bra och mångsidiga produkter som Pumpa.

För mångsidig är bara förnamnet. Många verkar glömma att de faktiskt går att äta. Förutom vackra och roliga så är de är goda, näringsrika och väldigt prisvärda. Visserligen ännu mer prisvärda om man väntar till efter Halloween-helgen, men man kan handla då med.

Pumpasorter

Det finns många olika typer av pumpa, alltifrån små prydnadspumpor på ett par hekto till jättepumpor på hundratals kilo. Här hittar ni alla våra pumpasorter i Göteborg och i Stockholm. De har lite olika konsistens och smak, men på det stora hela ganska lika. Så fanns inte just den pumpan som stod i receptet så kan ni gott testa med en annan sort.

Muscatpumpan är den vanligaste pumpan i Sverige, den som säljs mest. Söt, god och perfekt i exempelvis Pumpasmör med smak av citron & sesam

Den som man vanligtvis gör figurer och även lyktor av kallas Halloweenpumpa. Min favoritpumpa är nog ändå Butternut. God, lättjobbad och framförallt bra storlek. Den är gulbeige till färgen och liknar en stor jordnöt eller ibland ett päron. Den har fast och fylligt fruktkött som passar perfekt att ugnsrosta eller i Soppa som denna med chilikrutonger.

Klicka på alla bilder så kommer ni till recepten, och HÄR hittar ni en hel drös med mer pumparecept.

IMG_3553 

Hur vet man om den är mogen?

En mogen pumpa ger en dov klang om man knackar på skalet. Den doftar sött när man delar den, ska vara hård, tung och utan fläckar.

Skalet skall vara hårt. Så hårt så att det kan vara krångligt att skära igenom det. Vill man så kan man behålla skalet på och koka den i klyftor utan kärnor. Lägg pumpabitarna i en gryta med kokande vatten och låt koka i cirka 45 minuter tills de är mjuka. Sedan går det lätt att skilja fruktköttet från skalet.

Jag använder pumpa ungefär som jag använder andra rotsaker. Fungerar bra med sin milda, söta smak att ugnsbakas, syltas, användas i soppor, pajer, desserter, marmelad, snacks, bröd….ja det mesta kan man säga.

Svenska pumpor säljs främst i augusti och september, men man har försökt länga säsongen i och med Halloween, annars importerar vi mest från Holland och Italien.

IMG_3670

Vill man verkligen känna hur pumpan smakar så testa den rå i tunna skivor med enbart lite olivolja och flingsalt. Ljuvligt gott! 

Pumpakärnor

Lättast delar man en pumpa genom att skära den i klyftor. Skal, kärnor och den svampiga delen av fruktköttet ska tas bort. Kärnorna är bra att använda till mycket, knapriga, goda och näringsrika. Goda att rosta och äta som snacks eller i sallad, paj, kakor, bröd eller som topping på en god kaka – Kardemummakaka med pumpakärnor eller i ett Fröknäcke.

IMG_0970

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s