Äppelfrossa

Skånsk äppelkaka

Nu börjar en alldeles underbar skördetid, våra svenska äpplen är här. Förgyller våra träd, trädgårdar och butiker. Det nu vi kan börja äppelfrossa med gott samvete.

Vi har ett kärt, fint äppelträd i vår trädgård. Det är trädet som vi tittar på från vårt köksbord varje dag, och vyn som liksom symboliserar årstiderna med sina skiftande färger. Och nu är vi i inne på självaste högtiden. Det är nu mina vänner brukar säga att jag blir äppelgalen, min pomologperiod. 

Hör även ni till de lyckligt lottade med fyllda träd i trädgården? Kanske undrar ni vad ni skall göra med alla äpplen som faller ner från himlen. Då skall ni få lite inspiration – klicka på bilderna så kommer ni vidare till recepten.

Äppelfrikadeller

Sen är det kanske inte bara brist på inspiration som är problemet utan snarare tiden att hinna göra det. Önskar jag kunde ge er mer tid (tycker för övrigt att det borde vara en självklarhet att man skall vara ledig under äppelsäsongen – Anders Jacobsson!?! ), men här får ni istället tips på hur ni bevarar och förvarar era äpplen.

För att äpplena skall klara sig så behöver de förvaras svalt och frostfritt, helst i några plusgrader. Har man inte tillgång till en sval eller källare kan man fixa en egen variant. Ta en låda av trä eller papp och isolera den med frigolitskivor som skärs till så att de passar in i kartongens insida.

Slå in äpplena i tidningspapper så skyddar man dem bättre mot stötar, och om ett äpple blir dåligt klarar de andra äpplena sig bättre då. Använd gärna några gamla trasmattor som extraisolering om vintern blir kall. Ställ kartongen invid husväggen, på balkongen eller invid källardörren så står den mer skyddat.

Äppelmust

En av mina absoluta favoriter är att göra äppelmust. Vi sätter en stor laddning varje år som vi sedan använder flitigt till både måltidsdryck, i matlagning och gör även goda drinkar på dem.

Råkar man ha väldigt mycket äppelträd som ger mer skörd än man kan ta vara på, så kan man få hjälp att musta äpplena. Bästa musten får man av sen höst- och vinterfrukt. Det finns flera musterier som tar emot frukt från privatpersoner.Och de poppar upp på nya ställen hela tiden. Billigt, prisvärt och resurssmart.  

Ugnspannkaka med äpple & bacon

Det finns så väldigt mycket äppelsorter i Sverige, ingen vet faktiskt riktigt hur många. Alla äppelplantor som kommer ur en kärna är genetiskt unika. Om man sår nya träd med hjälp av kärnor från trädet och det blir frukt som förädlas vidare så har man en ny sort. För att den sedan skall klassas som en egen sort krävs att den är någorlunda spridd. Är den bara spridd inom ett litet område kallas den en lokalsort.

Vill man istället ha exakt samma sort som ett redan befintligt äpple måste man ympa eller okulera trädet, det vill säga ta en kvist eller en bladknopp från den sort man vill föra vidare till ett annat träd. Känner ni peppen att plantera träd och har trädgård så är bästa tid att göra det nu på hösten eller tidigt i vår för dig som bor i södra eller mellersta Sverige, du som bor i Norrland bör vänta till våren.

Tarte tatinVi har många gamla, inhemska äppelsorter i Sverige som exempelvis Åkerö och Gravensteiner. De har störst motståndskraft mot sjukdomar och tål våra vintrar mycket bättre än utländska sorter. Det finns ett stort intresse i att bevara dem och kunna få tag på samma äpplen som man minns från sin barndom, och de anses faktiskt utgöra en del av vår kulturhistoria.

Så för att kunna bevara dessa arter startade 1979 en inventering och en insamling till en genbank där det idag finns omkring 500 gamla sorter bevarade. Fräckt va!

Alla sorter beter sig aningen olika och är som sagt helt enkelt unika, de har exempelvis olika mognadstid. Sommar- och höstfrukt mognar från augusti till långt in på hösten. Det är de äpplen som funkar att äta direkt från träden.

Fina Annas pasta med kassler & äppleVinterfrukt är de sorter som plockas senare, runt oktober, innan frosten förstör den. Visst kan man äta vinterfrukten tidigare men den är ganska syrlig och blir sötare med tiden, vissa är som bäst först framåt jul.

Våra är nog typiska vinteräpplen, för de är som allra bäst just nu. Skulle vi någon gång flytta så kommer jag definitivt ympa eller okulera vårt träd.

IMG_1368

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s