Päronpizza, päronpasta & pärontupp

IMG_2440Vi har det angenäma problemet i Matstudion att vi då och då får lådor med livsmedel som blivit över eller kommit fel. Oftast är det inget fel på på dem alls utan det är enbart för att Mat.se har höga krav på vad som skall skickas ut till kund.

Visst låter det som slöseri, fast det är precis det som sker i vanliga butiker varje dag. Vi kunder har höga krav och väljer ut de finaste päronen, de andra ligger kvar i högen och blir gamla. Sen är de för skruttiga och slängs när de egentligen är som sötast och bäst.

Här försöker man istället ligga steget före. Att den sorteringen skall ske tidigare hos frukthandlaren.

Alla de päronen med en liten skönhetsfläck som är precis lika goda och bra, de skall inte ligga och bli gamla. De skall användas. Men sorteringen måste göras tidigare.

IMG_2478

Tuppakaka eller Tuppkaka? Vilket är egentligen det korrekta namnet för denna kära sötsak? Här är det en variant med päron & choklad. Samt en med plommon & pärlsocker.

IMG_2482

Det bästa hade såklart varit att vi struntade i skönhetsfläckar, men det gör vi uppenbarligen inte. Så det här med näthandel har faktiskt ett jädra bra upplägg för svinn och resurstänk.

Varför då undrar ni?  Därför att inget ligger i en hylla och blir gammalt. Det levereras vidare direkt.

Sen ibland kommer en låda fel eller har blivit dålig, och då blir vi i Matstudion glada:)

Älskar känslan av att ha överflöd av något gött. Några lådor citroner, en pall med jordgubbar som vällt eller som häromveckan när vi fick några lådor päron och plommon. Lovely!

Så förutom att safta, sylta och marmelada så blev det en hel del maträtter och bakverk som dyker upp i receptbanken allt eftersom. Först ut en Päronpizza, Päronpasta och Tuppkaka. Klicka på bilderna så kommer ni till recepten.

IMG_2465

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s