Svenska djur & ekologiskt kött

IMG_3034

Ekologiskt kött är dyrt! En mening jag ofta stöter på. Den kommer även från mig själv ibland. Fast det är ju inte det. Dyrt alltså. Nej, det är den övriga maten som är för billig och har gett oss en skev prisuppfattning.

Det är inte konstigare än att vi får vad vi betalar för. Och företagen tar fram det vi konsumenter vill ha. Det vet vi egentligen men vi behöver påminnas om det. JAG behöver påminnas om det. Så här kommer en påminnelse. Note to self – köp svenskt.

Efterfrågar vi krav, ekologiskt, svenskt, hållbara och rättvisa förhållanden så är det som kommer att finnas på vår marknad. Visst sen kommer det att finnas lurföretag som ger sken av en sak och egentligen står för något annat. Men de uppdagas förr eller senare.

Så vad skiljer en bit svensk fläskfilé och en bit utländsk åt mer än kilopriset?

I Sverige har vi de bästa djurskyddslagarna i världen. Det skulle vi säkert vara med och rösta fram ännu en gång om vi fick chansen. Alla djur som tas om hand i Sverige skyddas av de lagarna. Våra djur har rättigheter. Det är viktigt för oss att ha sådana lagar.

IMG_3039

Vad är det för rättigheter då?

Exempelvis är Sverige det enda landet i världen där mjölkkor och nötkreatur har lagstadgad rätt att gå på bete. Betande djur bevarar öppna landskap. Det tycker vi är fint. Det är även bra för väldigt många utrotningshotade djur och växter som bor där eller behöver andra djur och växter som bor och växer där. Allt hänger ihop.

Våra svenska grisar får ha knorren kvar, de får strö och de har mycket större plats att röra sig på än Europeiska kollegor. Svenska suggor får gå lösa, till skillnad från suggor inom EU där de oftast hålls instängda i sådana här hemska fixeringsbås (skräckbilderna som ni kanske sett på sociala medier) under en stor del av året.

Svenska djur är friska, fria från många vanligt förekommande sjukdomar i resten av världen och är inte ens i närheten av den antibiotikamängd som djuren får i våra grannländer.

Det är fint när djur mår bra. Som livsmedel så smakar ett djur mycket bättre när det mått bra hela vägen. Det är faktiskt inte önsketänkande utan ett stressat djur vid slakt ger mycket sämre kött.

Så med allt detta i bakhuvudet när man väljer mellan två bitar kött….det är mer än priset som skiljer dem åt. Tänker man efter så är det ganska självklart att kött skall vara dyrt, och så fort det är billigt så borde det börja blinka varningsklockor i vårt sunda förnuft.

IMG_3030Sen ska, bör och måste vi minska vårt köttätande. Så när vi väl köper det där köttet så kan det få kosta några extra slantar.

Sen finns det även några smådetaljer och fler punkter som har att göra med klimat, koldioxidutsläpp, miljöfara och jordens undergång. Men vi tar en sak i taget och fokuserar på att grisar får ha knorr idag. 

Vi är både medvetna och kritiska konsumenter i Sverige. Det är bra. Fortsätt med det. En av många bra saker med en nätbaserad matbutik är att man kan vara väldigt lyhörd gentemot kundernas tankar. Det kan man så klart även i andra butiker, men vi konsumenter tenderar att vara extra ärliga när vi kommunicerar på nätet.

Vad som är fint är att mat.se kunder är medvetna, kritiska och agerar därefter. Ni efterfrågar bra produkter och vi kan med glädje jobba mot det hela tiden. Just nu lyfter vi fram våra ekoprodukter extra mycket och har kampanj på massor med varor.

Vad gäller kött så har vi i Stockholm kampanj på fina, bra styckningdelar från Dalsjöfors. Ett företag som vi är himla glada att vi nyligen har börjat arbeta med. Jag hoppas att jag och Michael skall få åka och hälsa på dem snart. Dels för att det är roligt och dels för att man vill få titta in bakom kulisserna. Även i Göteborg är vi glada och har kampanj på bra kött från Styckmästarn.

IMG_3023

Kossorna och kalvarna på bilderna här bor på Torsö och har det himla bra hos mjölkbonden Lasse. Där brukar nämligen jag och barnen kolla in bakom kulisserna ganska ofta.

/Kristin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s