Våffeldagen

IMG_6353

Av alla våra matrelaterade högtidsdagar så tycker jag nog att dagens är en av de bästa. Våfflan behöver en dag eftersom vi glömmer bort den hela tiden. Hemma i vår familj är vi ganska bra på att äta våfflor, fast det handlar mest om att det är en av de bästa mutorna man kan slänga sig med i den stressade morgonstunden i hallen. Mutar man med våfflor så åker både vinteroverall, vantar och mössor på fort som attan.

Jag tycker även om att servera det med andra tillbehör, som här ovan tillsammans med skinka, färskost & fikonmarmelad. Nedan med löjrom, crème fraîche, rödlök & gräslök. Och sedan smörstekt svamp och mozarella.

IMG_6381

IMG_6368 kopia

Det finns bra färdiga våffelmix att köpa, men det är inte svårt att blanda ihop själv. Här är ett av mina favoritrecept. Det blir ganska frasiga, och vill man frasa till dem ännu mer så kan man byta ut vattnet mot soda eller lättöl.

Våfflor, ca 10 laggar

  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl vatten ()
  • 2 dl mjölk
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  1. Smält smör eller margarin och låt svalna.
  2. Blanda vatten, mjölk, vetemjöl och bakpulver.
  3. Tillsätt matfettet.
  4. Grädda på.

Tips – Gör hellre den första för liten än för stor så att man får ett grepp om hur mycket smet man skall ta. Det är trist att börja med att få smet över hela järnet och stå och titta på hur det bränner fast mer och mer för varje gräddning

Föredrar man den sötare våfflan, eller verkligen behöver en muta som heter duga så kanske den här smarriga Våffeltårtan med grädde, nutella och florsocker.

IMG_0229

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s