Egna skärbrädor

Sista minutenpyssel – julklappstips

Julklappspanik? En vecka kvar till julafton… så då passar jag på att tipsa om lite sistaminutenjulklappar du kan fixa själv.

Slöjda skärbrädor

Skärbrädor kan vara snordyra så Kristin och jag åkte till ett byggvaruhus och köpte ett par stavlimmade ek– och furuskivor. Sen var det bara att ta fram sticksågen och såga (du har säkert någon granne som har en liggande i något förråd). Lite slipark och snygga hål med en cylinderborrsats från Clas Ohlson.

Egna skärbrädor

Mat till småfåglarna

Har man småfåglar i närheten och det blir riktigt kallt så är det ju snällt att se till så de har lite käk. Här har vi gjutit fågelmat i lite olika varianter. Antingen använder du en färdig fröblandning på påse eller plockar ihop solrosfrö, hirsfrö, havre och jordnötter. Du kan också recycla lite clementin- eller apelsinskal (snällt om du använder ekologiska frukter). Smält sedan 1 paket kokosfett blanda med fröer och häll i olika formar. Hjärtformade muffinsformar som vi satte i en bit rep och lät stelna, små terakottakrukor med grovt rep genom botten eller varför inte ta ett loppisfynd… en kaffekopp med fat som blir sittplats (limma fast koppen på fatet med en limpistol och häng upp med snöre i örat.).

Hemmagjord fågelmatare

Smaksatt salt till grillkungar

Smaksatt salt är kul att ge bort. Särskilt när man själv tillverkat det. Ta vanligt salt och blanda upp med nästan vad som helst, packa i små burkar och ge bort. Grymt uppskattat. Här har vi salt med skal från ekologisk apelsin (riv bort skalet blanda med salt och strö ut på ett papper och låt torka några timmar eller över natten). Sesamfrö (rostade i torr panna). Krossade torkade limeblad och sist men inte minst torkade alger.

Smaksatt salt

Sen kunde jag ju inte hålla mig och gjorde ytterligare en julkrans… Smockfull med godis, perfekt att hänga i trapphuset. Då blir gästerna inte så ledsna om man inte är hemma när de hälsar på.

Välkommen till oss

Michael

En reaktion till “Sista minutenpyssel – julklappstips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s