Hembrygd glögg & Glögg över natten

IMG_5684

Det här med glöggfestligheter har fått en helt ny mening för mig. Det känns lite som att slå ihop fikat med festen. Att få det bästa av två världar som under hela december känns både passande och rätt. Bjuda in till en glöggstund på en tisdag? Jajjemen!

En bjudning där det är lika välkommet att det serveras köpeglögg med några russin som att man dukar fram ett smärre glöggjulbord. Inget är rätt eller fel, vi vill bara decembermysa tillsammans.

Det finns massa bra glöggsorter på marknaden, och jag tycker verkligen att ni skall testa några nya smaker. Men i år har Michael och jag även testat att göra egen. En hembrygd glögg som blev så himla bra.

Alla på kontoret som fick smaka kom sen smygandes och undrade vart alla flaskorna hade tagit vägen. Så vi fick korka igen flaskorna ordentligt med naturkork för en skruvkork hade inte fått sitta kvar länge.

Nu är det tyvärr lite kort med tid kvar att göra den till jul eftersom den skall stå 3 – 5 veckor. Turligt nog har vi även en snabbvariant, en Glögg över natten. Kanske att den inte blev riktigt lika fantasktisk som den hembrygda men hann ändå få en väldig fin smak på så kort tid.

Hembrygd glögg, 8-10 flaskor

  • 5 liter svagdricka
  • 5 potatisar, råa
  • 1 paket jäst (50 g)
  • 1 påse nejlikor (11 g)
  • 1 påse kardemummakärnor (20 g)
  • 5 cm färsk ingefära
  • 1 kanelstång
  • 500 g russin
  • 2,5 kg socker

Gör så här

  1. Skiva tvättat potatis med skal och lägg i en hink (minst 10 liter). Smula ner jäst, tillsätt nejlikor, kardemumma, riven ingefära, kanelstång, russin och socker.
  2. Slå på en del av svagdrickan och rör tills sockret löser sig och täck ordentligt med plastfolie. Picka några små hål i plasten och låt glöggen stå i rumstemperatur i minst tre-fem veckor. Sila, tappa upp glöggen på flaskor och sen är den färdig att njutas!

IMG_5680

Glögg över natten, 1 flaska

  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 1 kanelstång
  • 1 msk kryddnejlikor
  • 1 vaniljstång
  • 2 cm ingefära, färsk
  • 1 bit pomeransskal
  • 1 dl vodka
  • 1 flaska rött vin
  • 2 dl strösocker

Gör så här

  1. Krossa kardemummakärnorna, kanel, nejlikor, riven ingefära, pomeransskal och skårad vaniljstång. Lägg i en burk och häll över vodka. Låt stå över natten i rumstemperatur.
  2. Sila genom kaffefilter. Häll rödvin i en kastrull, tillsätt strösocker, värm så att sockret löses utan att koka. Tillsätt spritextraktet. Färdig att dricka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s