Så mycket julmat går åt

julskinka-454Julbord

En julbordsportion är cirka 500 gram. Av ett recept för fyra personer blir det ungefär 10-12 bufféportioner. Sedan gäller ju regeln: Desto fler rätter på bordet, desto mindre portioner av varje rätt. För en person går det åt ungefär så här mycket mat till jul.

Julbordsrätt Mängd
Prinskorv  3 st (60 g)
Skinka 50 g
Hårdost 25 g
Julkorv 50 g
Lax, rökt eller gravad i skivor 50 g
Hårt bröd 15 g
Sill, 3 sorter 50-75 g totalt
Sillsallad 2 msk, 50 g
 Löjrom, stenbitsrom, sikrom  15 g
 Små köttbullar  6 st (80 g)
 Janssons frestelse  70 g
 Dessertost  15-25 g
 Varmrökt lax  50 g
 Gravlaxsås  2 msk (30 g)
 Mjukt bröd  50 g
 Rökta produkter, kallskuret  50 g
 Gräddfil 0.25 dl (20 g)
Potatis  75 g
Grönsallad  50 g
Rödkål  50 g

Dryck

Beräkna två glas vin per person, eller en halv flaska. Om vinet inte serveras, utan står ute på borden, brukar det ofta gå åt en halv flaska per person. Blanda upp med många flaskor vatten och öl på borden, både mellanöl, starköl och lättöl och självklart alkoholfria alternativ.

Dryck  Antal Så mycket kan du räkna med
Kaffe, 500 g 50 koppar 1 kopp / person efter maten

2-3 koppar / person till kak- & tårtkalas

Te, 100 g 50 koppar 1 kopp / person efter maten

2-3 koppar / person till kak- & tårtkalas

Glögg, 1 flaska

(75 cl)

 7 muggar (1 dl)  1 mugg/person
Vin, 1 flaska (75 cl) 5 glas

(1.5 dl/glas)

2-3 glas / person

eller halv flaska

Vin, 1 box (3 liter) 20 glas

(1.5 dl/glas)

Starkvin, 1 flaska (75 cl) 12-14 glas

(0.5 dl/glas)

Snaps, 1 flaska (75 cl) 18 glas (4 cl/glas) 2 snapsar/person

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s