Mindre skräp, bättre färs!

Nya köttfärsförpackningar minskar förpackningsavfallet med 90 procent och ger köttfärsen längre hållbarhet. För bra för att vara sant? Det är helt sant!

I Göteborg får vi vårt kött ifrån Styckmästar’n. Idag producerar de totalt 2151 ton köttfärs varje år, vilket innebär en genomsnittlig förpackningsvikt på 80,5 ton. Genom att packa köttfärs på rulle, precis som färdig risgrynsgröt, har Styckmästar’n lyckats minska mängden förpackningsavfall med upp till 90 procent eller drygt 72 ton, per år, och dessutom få en längre hållbarhet på sin köttfärs.

Hur är det möjligt?

När man förpackar köttfärs i tråg går det åt 30 gram förpackningsmaterial jämfört med tre gram vid vakuumpackning. Nittio procent mindre plast, bara sådär!

Och sedan till det där med hållbarheten. Köttfärs är ett känsligt livsmedel som lätt angrips av bakterier eftersom färsen är finfördelad. Syre är boven dramat som får bakterier att växa. Med den nya tekniken där köttfärsen vakuumförpackas på rulle i stället för i tråg exponeras köttet för mindre syre och håller längre. Köttfärs packat i tråg håller högst i åtta dagar medan vakuumförpackad köttfärs håller i upp till 21 dagar.

När vi ändå håller på och hyllar våra nya färsförpackningar i Göteborg kan vi också passa på att säga att köttfärsen tar hälften så mycket plats jämfört med trågpackad köttfärs. vad innebär det då? Jo, att mer köttfärs kan åka i samma transport, som det långa loppet blir kostnadseffektivt för både miljö och plånbok.

Vad är baksidan? Det måste väl finnas en baksida? Myntet har ju alltid två sidor, som man brukar säga. Ja, vi har inte hittat den. Frågan är snarare, varför har ingen gjort det här tidigare?

Vi säger heja Styckmästar’n!

Så här ser de nya köttfärsförpackningarna ut.

2014-10-14 13.33.51

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s